Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte Soma’da Bakırçayı’na arıtılmadan deşarj edilen atıksuların insan ve çevre sağlığını tehdit eden potansiyel riskleri ortadan kaldırılacak.
MASKİ Genel Müdürlüğü’nün atıksu arıtma tesislerindeki çalışmaları hızlı bir şekilde ilerliyor. Bakırçay’ın temizlenmesi yolunda kritik öneme sahip tesis Soma’nın çehresini de değiştirecek. Avrupa Birliği ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın hibe fonlarının yanında MASKİ’nin de yaklaşık 2 milyon 500 bin TL yatırım yaptığı tesis ilçede tarımcılık ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların da rahat nefes almasını sağlayacak.
Tesiste oluşacak arıtma çamurunun bertaraf edilmesi için de üç yöntem belirlendi. Oluşan çamur, susuzlaştırma işlemine tabi tutulmasının ardından gübre amacı ile tarımsal kullanım, katı atık sahasında düzenli depolama ve ağaçlandırma sahalarında kullanılacak.
Tesisin tamamlanmasının ardından Bakırçayı’na arıtılmadan deşarj edilen atıksuların insan ve çevre sağlığını tehdit eden potansiyel riskleri ortadan kaldırılacak. Tesiste havalandırma havuzlarında perde betonarme imalatları devam ediyor. 2 çöktürme havuzundan birinin inşası tamamlanırken, diğerinde betonarme imalatı çalışmaları sürüyor.
Atıksu arıtma tesisi tamamlanınca, 2015 yılı eşdeğer nüfusu 94 bin kişi, debisi ise 11 bin 900 metreküp/gün, 2040 yılı için eşdeğer nüfus 137 bin kişi, proje debisi ise 20 bin 700 metreküp/gün olacak şekilde hesaplandı.

‘Gediz’i ve Bakırçay’ı özlenen haline kavuşturacağız’

MASKİ Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Ali Öztozlu, tüm Ege Bölgesi’ni ilgilendiren atıksu arıtma tesislerinde önemli aşamalar kaydettiklerini belirterek, “İl genelinde insan ve çevre sağlığını koruyacak, insan hayatına değer veren büyük projeler hayata geçiriyoruz. Gediz ve Kuzey Ege Havzası’nın temizlenmesi yolunda üzerimize düşen görevi bilerek çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün, atıksu arıtma tesislerine büyük önem veriyor. Gediz Nehri ve Bakırçay’ı eski haline kavuşturacağız. Tesislerimiz tamamlanınca revize planlamalarımız ile bir daha geriye dönüp bakmayacağımız. Bu çalışmaları gerçekleştirirken, çevredeki diğer çalışmaları da izleyip, onlarla ilgili projelerde hayata geçiriyoruz. Soma’da inşası devam eden Devlet Hastanesi’nin kanalizasyon hattının bağlantısı Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler tarafından tesisimize çekildi. Tesisimiz faaliyete geçince hastanenin evsel atıkları da tesiste işlenip temizlenecek” dedi.
Kaynak: iha