AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Eynez Maden Ocağının açılması için mahkemenin bilirkişi göndermesi gerektiğini, gerekli denetimler yapıldıktan sonra da faaliyete geçebileceğini belirtti.
Özdağ, açıklamasında, geçtiğimiz yıl Soma’da meydana gelen ve 301 madencinin içinde şehit olduğu Eynez Maden Ocağının yeniden açılmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Yaşanan facianın ardından madeni işleten Soma Kömürleri AŞ’ye ait diğer ocaklarında da faaliyetin durdurulduğuna işaret eden Özdağ, gerekli şartlar oluştuktan sonra ocakların tekrar açıldığını ifade etti.
Özdağ, Soma’da kömürün yanı sıra elektrik de üretildiğini vurgulayarak, “Şimdi de Kolin Grubu orada bir termik santral kurmak istiyor. Bu noktada da Eynez kömür ocağının da bir an önce açılması gerekiyor” dedi.
“Denetimin ardından açılabilir” 
Eynez Maden Ocağı ile ilgili mahkeme kararının bulunduğuna işaret eden Özdağ, şöyle devam etti: “Aralık ayında yine mahkeme kararları olacak. İnanıyorum ki hukuk adamları bunu gözden geçirecekler. O madene tekrar bir müfettişi, bir bilirkişinin gönderilmesi kararını duydum. Bu noktada mahkeme bu bilirkişi işlemlerini bir an önce tamamlarsa 4-5 ay içerisinde gerek firma tarafından, gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve gerekse Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından yapılacak olan çalışmalar sonucunda can güvenliği ve iş güvenliği sağlanarak açılmasında fayda var. Ama bir an önce can ve iş güvenliğini sağlayarak dünya standartlarında kömür ocaklarına ulaşarak açılırsa bir yandan katma değer sağlanır bir yandan da işçilerin tazminatları verilir. Çünkü şirketin mal varlığına mahkeme tarafından el konulduğu için işçilerimiz tazminatlarını alamıyorlar. Bir kısmını Tasarruf Mevzuatı Fonu’nda olduğu için teslim edilmişti ama hala işçi kardeşlerimizin yani yaklaşık 5 bin 600 kardeşimizin alacağı var. İşte bu noktada Eynez Maden Ocağı açılırsa, insanlar hem evlerine ekmek götürecek, hem de işsizlik ortadan kalkmış olacak.”
Özdağ, madenin tekrar açılmasına bazı çevrelerin tepki gösterdiğini bildirdi. Özdağ, şunları kaydetti: “Birileri her ne kadar ‘Bu ocak açılmayacak, burada 301 işçi öldü. Açtırmayacağız’ şeklinde konuşsa da bu söylemleri bir noktada emperyalizmin ekmeğine yağ sürmektir. Biz madenlerimizi işlemeliyiz ama insan ve iş güvenliğini sağlayarak bunları yapmalıyız. Bunun dışındakiler de cinayet olur. Eğer mahkeme bilirkişileri bir an önce gönderirse en fazla 5 ay içerisinde madenin açılacağını gerek MİGEM, gerekse de firma söylüyor. Daha sonra da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı buraya müfettiş gönderecek, denetleyecek. Uygun şartlar oluştuğunda maden açılacak.”

Editör: TE Bilişim