Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Soma’da yerel medya temsilcileriyle bir araya geldi. Bölge ısıtma sistemi konusunda Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını anlatan Genel Sekreter Memiş, 15 milyon lira gibi bir yatırım bedeliyle yılsonuna kadar 2 bin 311 hanenin ısıtılmasının hedeflendiğini söyledi. Memiş, Soma’daki yatırımın tamamlanmasının ardından sıranın Kırkağaç’a geleceğini de sözlerine ekledi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) Sosyal Tesisleri’nde Soma’da görev yapan yerel medya temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Ulaşım Dairesi Başkanı Mümin Deniz, Soma Koordinatörü Salih Oğuz Belgül, MHP Soma İlçe Başkanı Vedat Erdem ve SEAŞ ekibi de yer aldı. Kamuoyuna yansıyan ve Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak düzeltme zorunluluğu hissettikleri bazı hususları paylaşmak için toplantının gerçekleştiğini belirten Genel Sekreter Halil Memiş, “Magazinsel değil gerçek, hukuki kriterlere uyan, saptırılmamış konuları sizlere aktarmak kamu görevidir. Yürütülen belediyecilik hizmetleriyle ilgili olarak yanlış anlaşılmalara neden olan açıklamaları düzeltmek mecburiyetindeyiz. Bu bizim ahlaki ve vicdani sorumluluğumuzdur” dedi.
Bölge Isıtma Sistemleri Şubat 2015’te Büyükşehir’e geçti
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başta olmak üzere, tüm ekibi olarak bölgesel ısıtma sisteminin ne kadar önemli bir yatırım olduğunun bilincinde olduklarının altını çizen Genel Sekreter Memiş, “Bu yatırımla birebir insana dokunuyoruz. Malumunuz 6360 sayılı kanunla Manisa, Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Bu kanun birçok belediye, özel idare ve köylerin kapanmasına ve görevleri Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri arasında bölüştürdü. Manisa Valiliği bünyesinde kurulan devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonu, merkezi ısıtma sistemlerini yaptırma görevini Büyükşehir Belediyesi’ne vermesine rağmen Soma bölge ısıtma sistemlerini Büyükşehir’e devretmeyi unutmuştur. Daha sonra 2014 yılı Ağustos ayında Soma Belediyesi bir yazıyla bu sistemin Büyükşehir Belediyesi’ne devrini istedi. Biz bu yazıya itiraz etmeden hemen çalışmalara başladık. En son noktada 10 Şubat 2015 tarihinde görüşmeler sonuçlandı ve bu tarih itibariyle sistem Büyükşehir Belediyemize geçti” dedi.
Soma Belediyesi’nin yatırımı 10 milyonun altında
Bölge ısıtma sistemlerini Büyükşehir’e devrederken Soma Belediyesi’nin kendisine kambur olarak gördüğü birkaç işçiyi de devretmek istediğini hatırlatan Memiş, “Basına yansıyan ‘13 trilyonluk yatırım yaptık ama Büyükşehir Belediyesi bir şey yapamıyor’ gibi söylemler var. Soma Belediyesi’nin yaptığı toplam yatırım 12 milyon. Bunun 3 milyonunu Vakıfbank’tan kredi çekilmiş. Bu da Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu. Toplam 2 milyon 800 bin lira borç bize devroldu. Soma Belediyesi’nin yaptığı toplam yatırım 10 milyonun altına düşüyor. Soma Belediyesi’nin yaptığı 13 milyonluk işle bizim yapacağımız 15 milyonluk işin ne olduğunu anlatayım. 8 bin 100 abone öngörüldü ilk etapta. 2 bin 626 abonelik başvurusu alınmış. Bunun içinde yalnızca 315 konut ısıtılabilmiş. Kalan 2 bin 311 abone değişik bölgelere dağıtılmış. Bir standart yok” diye konuştu.
Abonelik başvurusu olmayan mahalleye 3 milyonluk ihale
Soma Belediyesi’nin seçimler öncesi yaptığı bir yatırım ihalesinden örnek veren Genel Sekreter Memiş, “Herhangi bir abonelik başvurusu olmamasına rağmen İstasyon ve Zafer mahalleleri arasında Soma Belediyesi bir ihale yaptı. İhaleden sonra bir tek çivi bile çakılmadı. Bu ihale 2 milyon 785 bin liraya yapıldı. Bu ihaleyi biz devir aldıktan sonra olduğu gibi kabul ettik. Müteahhit firmaya abonelik alınmayan yerde değil de, diğer başvuru olan bölgelerde yapar mısın dedik ve çalışmayı başka bir bölgeye kaydırdık. 12 milyon 500 bin de ikinci etap ihaleyi katarsak, toplam 15 milyon lira. Onların 13 milyon ile ısıtabildiği 315 daire. Bizim yapacağımız çalışmayla 2 bin 311 daire ısınacak. Takdir kamuoyunundur. Şunu da sormadan geçemeyeceğim; binlerce abonelik başvurusu varken, hiç başvuru yapılmayan Zafer ve İstasyon mahallelerine neden ihale yapıldı? Bu ihaleye kim onay verdi? Bunların da yanıtlanmasını istiyoruz” dedi.
Kırkağaç’a yatırım maliyeti 46 milyon TL
Soma’daki yatırımın tamamlanmasının ardından Kırkağaç’ın da sisteme dahil edileceğini belirten Memiş, “Bu yatırım başlatıldığı zaman çok iyi, rantabl bir ısıtma sistemi olarak Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene tarafından basına deklare edildi. Şimdi ne oldu da vatandaşlara doğalgaz gibi alternatif ısıtma kaynaklarına yönelebilirsiniz diye ağız değiştirdi. Bizler sivil toplum kuruluşu başkanı veya yöneticisi gibi kamuoyuna açıklama yapamayız. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde olan abonelik bedeli konusu var. Biz burada çalışan arkadaşlarımız araştırma yaptılar. Vatandaşa kesintisiz hizmet verecek bir yatırımın 5 bin TL gibi bir abonelik bedeliyle yapılabileceğini ortaya çıkardılar. Henüz komisyon kararı dahi alınmadı. Meclis’e gelmedi. Soma’daki çalışma tamamlandıktan sonra sırada Kırkağaç var. Bu nasıl olacak. Bunun yatırım maliyeti 46 milyon TL. Bu konuda henüz bir karar alınmamışken, abonelik ücretinin 5 bin liraya çıkarılmış gibi söylemleri manidar buluyoruz” dedi.
Soma’da ayı su arıtma tesisi neden yok
Vatandaşların belediye başkanlarına hizmet yapmaları için oy verdiğini vurgulayan Genel Sekreter Memiş, “Soma’da bu vatandaş oyu hizmet yapsın diye verdi bu Başkan’a. Yapılan hizmeti vatandaşın gözüne sokmak, hizmet etiğiyle ne kadar bağdaşır takdiri sizlere bırakıyorum. Maden şehitliği ile ilgili bir eleştiri duyuyor musunuz kamuoyunda, hayır. Çünkü yapıldı. Yapılmadan önce bir sürü yaygara koparıldı. Büyükşehir olmadan önce Soma’da tüm temel belediyecilik hizmetlerini Soma Belediyesi yapıyordu. Peki Soma’da atık su arıtma tesisi var mı? Bunu biz yapıyoruz. Kurulumunu 1 yıl önce tamamladı MASKİ. Borular patlıyor, sular akmıyor şikayeti bu şebekeyi doğru döşemeyen özel idarelerin suçudur” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim