Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Sekreteri Yasin Karatay; “Ne hükümet ne de Muhalefet doğruyu söylüyor tek gerçek var o da 301 madencinin öldüğü ve 831 madencinin ortada kaldığıdır” diyerek madencilerin hak arayışına destek verdi. 

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Sekreteri Yasin Karatay; " Biz Maden İş Sendikası olarak işin gerçeğini tüm çıplaklığı ile biliyoruz. İsteğimiz, maden faciasında hayatlarını kaybeden şehit madenci ailelerinin ve çocuklarının mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması ve onlara sahip çıkılmasıdır. İşsiz kalan arkadaşlarımızın tazminatlarının verilmesi, kapalı olan bütün ocakların açılmasını istiyoruz. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı ortak bir karar alarak başta kapalı olan facianın meydana geldiği Eynez işletmesi, Ata bacası ve Işıklar madenlerini devlet olarak ele alıp iş yeri güvenliğini yerine getirerek yeniden hayata döndürebilirler. Devlet madem ki Soma Holdingin tüm varlıklarına ve yaptırımlarına el koydu bu ocakların çalışmasına katkı sağlamak zorundadır” şeklinde konuştu.  

Karatay, maden faciasının yaşanmasının ardından devletin Somalı madencilere bir takım sözler verdiğini hatırlatarak "Biz ilk günden beri verilen sözlerin takipçisi olacağımızı söylüyoruz. Bu gün Somalı madenciye verilen ve 15 ana başlıkta toplanan sözlerin sadece 3'ünün yerine getirildiğini görüyoruz" dedi. 
     

İŞTE TUTULAN VE TUTULMAYAN SÖZLER

1) Madenciler Madenlere inmeye zorlanmayacak (Tutulmadı)

 2) Kimse işten çıkarılmayacak (Tutulmadı)

3) Maaşların tam ve eksiksiz ödenmesi (Kısmen)

19 Haziran 2014 tarihine kadar maaşlarını alamadılar. Aldıklarında da maaşlarda prim kesintisi yapıldığını ifade ettiler. 

Maliye Bakanlığı şirkete kesintilerin iadesi yönünde yazı yolladığını beyan etti. Ancak henüz işçilerin eksik yatan maaşları ödenmedi.

Eynez maden ocağında çalışan işçiler için fondan ayrı bir maaş ödemesi kabul edilmiş olsa da, önergenin kabul edilişinin üzerinden geçen 1 ayda bu ödeme ile ilgili bir gelişme olmadı.

 4) Madencilere 2 Bin TL maaş verilmesi (Tutulmadı)

Tasarıya ‘Maden Kanunun 2. maddesinde sayılan 4. Grup madenlerden ‘Linyit’ ve ‘Taşkömürü’ çıkarılan işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarı 'asgari ücretin iki katından az olamaz’ şeklinde bir hüküm eklendi. Oysa bugün asgari ücretlinin eline geçen rakam 840 lira civarında ve madenciye bu sözün brüt rakamlar üzerinden söylendiği belirtildi.

 5) Altı maaş ikramiye verilecek (Tutulmadı)
 

6) Günlük çalışma süresi 6 saat olacak (Tutulmadı)
 

7) Haftalık çalışma süresi 36 saat olacak (Tutulmadı)

Yer altındaki çalışma süresi 6 saat şeklinde düzenlendi. Oysa madencinin maden alanına gitmesi ile başlayan ve madene inmesine kadar geçen hazırlık süresi 1,5 saatten fazla sürüyor. Bu durum fiili çalışma süresini 7,5 saate çıkarıyor. İktidar normalde 7,5 saat olan günlük yeraltı mesaisinin, evden çıkıp eve dönene kadar toplam 13 saatlik bir süreye karşılık geldiği gerçeğini gözardı ediyor.

 
8) Emeklilik yaşı 55'ten 49’a düşürülecek. (Tutulmadı)

Kanun tasrısında ilgili düzenleme 55’ten 50’ye düşürüldü.

9) Ölen madencilerin sivil şehit sayılması (Tutulmadı)

10) Bin 400 TL- Bin 500 TL arasında ölüm aylığı bağlanacak. (Tutuldu)

11) TOKİ’den konut sözü (Kısmen)

12) Ölen madencilerin yakınlarından 1 kişiye istihdam sağlanacak(Tutuldu) 

13) Resmi tatiller ve senelik izinler yeraltı sigortası olarak yatırılacak.(Tutuldu)

14) Taşeron sistemi kaldırılacak. (Tutulmadı)

15) Uyar madencilik çalışanlarının alacakları (Tutulmadı)

Editör: TE Bilişim