Manisaspor transfer yasağını kaldırmalı mı kaldırmamalı mı?

Gündem bu.

Geçen sezonki kadro ile bu sezonki kadronun karşılaştırmasını yaparsak, Mergen’in yaptıklarına bakarsak, ilk yarıda oynadığımız futbolu analiz edersek, bulunduğumuz puan tablosunu ve ikinci yarı fikstürünü ele alırsak, bu sorunun cevabını bulabiliriz.

Basit bir test yapalım.

Önce kaleye bakalım;

Kalecilik meziyetleri açısından Bayram Olgun mu? İsmail Şahmalı mı? Hangisi daha ağır basıyor dersek, bence Bayram takımın şampiyonluğunda önemli rol oynarken, bu moralle devam etmeliydi. Biz Bayram’ın yanına onunla rekabet edecek kalitede kaleci alınmasını beklerken, bizim Mergen efendi ne yaptı? Adamın 200 bin TL’sini vermeyip son anda Menemen’e kaçırttı. Menemen mi Manisaspor mu? Menemen’i ağır bastırttı. Kulübün itibarını yerle bir etti. Sonra ne oldu? 35’lik Şahmalı alındı. Yanına Kurtuluş Yurt kampa alındı. Kurtuluş’un peşinatını vermedi, adamı yolladı. İlk hafta sahada olması beklenen Şahmalı, zamanında yasak kalkamadığı için gencecik pırıl pırıl bir gence şans doğdu. Mükemmel kurtarışlarla Elazığ galibiyetini getirdi Yağızcan… Ümraniye maçında o Yağızcan kulübeye, İsmail kaleye geçti. 12 haftalık kazanamama serisinde kaledeki istikrarsızlık böyle devam etti. Yani hamlelere bakar mısınız? Her şeyi rastgele, anlık, öylesine yapan bir başkan modeli olunca, iş bilmez bir yönetim olunca sonuç: 16 maçta ağlarımıza giden tam 25 gol!

Gelelim defansa;

Sağ beke yılın transferi olarak gördüğüm Göksu Alhas alındı. Adam, idmana çıkana kadar hala bu yönetimin böyle bir transfer yaptığına inanamıyordum. Yetmedi, o bölgeye lig tecrübesi olan Kemal Cingirt alınınca “Vaavv hamlelere bak sen” dedim. “Alternatiflere bak sen!” dedim. Sonra ne mi oldu? Göksu parasını alamayınca rakibimiz Adana Demir’e kaçtı. Kamptan yollanan Kemal’in akıbetinin ne olduğu ise bilinmedi. Sonra ne mi oldu? Mergen, baktı ki yasağı kaldıramıyor, yasak koyanlardan biri de Muhammet Sercan olunca, kadroda düşünmediği Sercan’a sarıldı. “Yüzü suyu hürmetine!” diyerek bu oyuncuyla gönülsüz olarak mecburiyetten sözleşme yeniledi. Sonra Sercan’ın yedeği olarak da Büyükşehir Belediyespor kampında yedek oynayacağını hisseden yakışıklı çocuk Kaan Aşnaz’ı cumburlop Manisaspor’a getirdi. Göksu mu? Sercan mı? Göksu. Kemal Cingirt mi? Kaan Aşnaz mı? Kemal. Ama bu bölgede en kritik maçlarda kim sahne aldı? Stoper Ümit Yasin Arslan! Sürekli kaliteyi düşüren Mergen, bu bölgeden ciddi bir darbe yedi. Stopere bir tek Dimov alındı. Bence olsa da olurdu olmasa da olurdu. Nuri-Erman-Ümit Yasin zaten burayı götürürdü. Bu oyuncularla rekabet edecek yerli alınabilirdi ama ilk transfer Dimov oldu. Burada da istikrar sağlanamadı. Son haftalarda Dimov-Erman ikilisi bir şekilde oturabildi. Sol bekte Berk’in arkasında bekleyecek bir futbolcu uzun süre bulunamadı. Daha doğrusu parasızlık ve beceriksizlikten bulunamadı. Son gün Sivas’tan Emre Öztürk kiralandı. Ama Sait hoca gelince bu oyuncu orta sahadaki eksikliğin giderilmesi için öne çekildi. Berk tek başına burayı idare etti ama en son Urfa maçında olmayınca yokluğu fazlasıyla hissedildi. Kadro derinliğinin yeterli seviyede olmayışı bu maçla kabak gibi meydana çıktı. Yani defans hattına bakar mısınız? Bu defans, böylesine iyi bir ligde Mergen’in bu hamleleriyle delik deşik olmasında ne yapsın?

Gelelim orta sahaya;

Savaş Yılmaz, Metin Yüksel’in yanına Altınordu’dan Berkay Samancı alındı. Berkay, bu ligin banko oynayan oyuncularının başındaydı. Bunların yanına en az bu oyuncular kadar kaliteli iki isim alınması beklenirken, hatta bir iki tanesinin öne oynayan transferler olması beklenirken, Mergen ne yaptı? Tıpkı Göksu gibi Berkay’ın Adana Demir’e gitmesini engelleyemedi. Paraları ödeyemedi. Verdiği sözü yine tutmadı. Kamp boyunca bu üç oyuncuyla orta sahayı sağlama alan Manisaspor, hazırlık maçlarındaki görüntüsüyle heyecan veriyordu ki Berkay gidince planlar alt üst oldu. Berkay kalitesinde bir isim oraya en azından alınmalıydı ki transferin son günü tecrübesiz Gökcan Kaya geldi. Altyapıda Gökcan’dan daha yeteneklileri dururken, Danimarka’dan getirtip şekil yaptı. Yalany Baio’yu aldı, bir gün sonra gönderdi. Sonra piyangodan Gbakle’yi çıkarttı. Cavcav rica edince kırar mıydı hiç? Sonra onu da bir süre oynatıp gönderdi. Neden? Adam parasını istedi, idmanlara çıkmadı diye… Hesapta yokken sol bek diye alınan Emre Öztürk bir anda orta saha oyuncusu oldu. Sonuç: Orta saha alternatifsiz kaldı, Metin ve Savaş’ın üzerine büyük bir yük bindi. Savaş ve Emre, Urfa’da kart cezalısı olunca bizim Mergen, buradan fena bir darbe daha yedi! Keyfi hamlelerinin bedelini yine Manisaspor’a ödetti.

Gelelim forvete;

Fikret Orman rica edince Mergen, Eneramo’yu bir gecede Manisaspor’a getirdi. Kamp geçirip geçirmediğine, ağır hantal haline, fiziksel yetersizliğine bakmadı. Santrforda dengeleri alt üst etti. Her gelen hocaya bu oyuncuyu dayattı. Tam bir fiyasko oldu. Sait hoca da Eneramo hastası çıkınca onunla geçirilen boşa zaman yüzünden basit puanlar kaybedildi. Sezon başı kampının yıldızı Mertan, son 7 haftada düzenli olarak 11 oynayabildi ve toplanan 12 puanda bu hamle çok etkili oldu. Büyük beklentilerle alınan Novillo da mundar edildi, o da baktı ki burası cadı kazanı gibi, şımardı, işini salladı. Konde’de de iki ay topa değmedi, yanlış tedavi ile takıma dönüşü oldukça zor oldu. İdmanda Messi olurken, maçta dokunsan kendini yerden yere atan tuhaf bir hale dönüştü. Fiziksel yetersizliğinden çok çekti, üflesen yerlere atladı, devrenin sonlarına doğru bulduğu şansı yeterince değerlendiremedi. Bakaki kampın yıldızıydı, Mersin maçına kadar kasıtlı oynatılmadı, sonrasında önemli işler yaptı. Sevildiğinde, saygı duyulduğunda, üzerine düşüldüğünde neler yapabileceğini gösterdi. Ama Mergen ona da parasını vermedi, bir mülteci muamelesi gördürttü. Taktiksel olarak topu hücuma götüremeyen, kenar beklerinden faydalanmayan, oyunu bekleyerek rakibi bozma adına bir anlayışla hareket edilince, eldeki forvetlerin gol adedi bir elin parmağını geçmedi. Takım önde oynamak isteyince de arkası delik deşik oldu. Yani Mergen, her şeyi paramparça bir hale getirdi.

Gelelim yazının finaline;

Bu sezon kurulan kadro ile geçen sezonki kadro arasında 1-2 tık aşağıda olan bir kalite farkı söz konusu. Yani geçen sezonki kadro, bu sezonki takımı yener. Ancak yine de ben Mergen’in bu keyfi hamleleri olmasaydı, eldeki kadronun bile bu ligde kalacağına inanıyordum ama eldeki kadronun da paraları ödenmedi, ilk devre heba oldu gitti, Mergen yine yaptı yapacağını! İlk devredeki tablo itibarıyla, mevcut Manisaspor kadrosu, bu ligde bana göre düşmenin en büyük adayı! Gerçekler acıdır. Altımızdaki Samsun ve Mersin bile küçük de olsa bir ışık veriyor. Biz fizik olarak biraz kıpırdansak da taktik olarak kadro derinliği olarak şehrin duyarsızlığı ile küme düşmenin banko adayıyız. Kimse kimseyi kandırmasın, bir tane bile organize atak geliştirip de pozisyon ve gol bulduğumuz maç yok. Kaleye gidemiyoruz, mahkum oynuyoruz. Bunun tek çözümü yasağı kaldırıp kadro derinliğini artırıp takımın taktiksel yönünü geliştirmektir. Yani mevcut oyunculara artık milyon liraları versen de bu puan baremiyle ligde kalmak mucize. Bu takım transfer yasağını kaldırmadan, transfer yapmadan bu kadro derinliği ile ligde tu-tu-na-maz. Çünkü herkes kadrosunu güçlendiriyor. Bana göre bunca rezilliğe rağmen bu ligde kalmayı başarmak, geçen sezon ki 2. Lig şampiyonluğundan daha değerli. Bu gerçeği Sait hoca da biliyor, Mergen de. Futbolcular da. Hadi şaşırt bizi Mergen. Ne

yap ne et kaldır şu transfer yasağını. Yap kaliteli transferlerini. Allah aşkına şaşırt bizi. Şaşırt da ligde kalmayı şampiyon olmuş gibi kutlayalım.