Saruhanlı’nın Mütevelli Mahallesi’nde 21 Nisan 2017 tarihinde merkez üssü Gölmarmara ilçesi olan 4,9 büyüklüğündeki depremin ardından evleri yıkılan ve ihtiyaç sahibi olan 9 vatandaşa Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Saruhanlı Kaymakamlığı, Saruhanlı Belediyesi, AFAD ve Özgür Tarım’ın katkılarıyla yapılan prefabrik evlerin anahtar teslim töreni yapıldı. Toplam 308 bin 337 TL’ye mal olan ve yıkılan evlerin yerine yapılan prefabrik evler ihtiyaç sahiplerinin de yüzünü güldürdü.
AFAD Müdürü Bekir Şen, törende yaptığı konuşmada Saruhanlı’da zor olanı seçtiklerini ve ihtiyaç sahiplerine yeni ve depreme dayanaklı prefabrik evler kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

Saruhanlı Belediye Başkanı Dr. Hüseyin Yaralı ise depremin olduğu andan itibaren hasar gören yerlere yardıma koştuklarını anlatarak, “Gerçekten devletimiz eskisi gibi değil. Ben 1999 depreminde doktor olarak çalışıyordum ve o dönemde Gölcük’e hekim olarak gitmiştim. 15 gün deprem bölgesinde çalışmalar yapmıştım. O dönemle bu dönemi karşılaştırdığımız zaman her şey çok değişti. Güçlü bir devletimiz var. Artık nerede bir sıkıntı olursa, nerede bir afet olursa devletimiz bütün kurumlarıyla anında orada oluyor. Devlet olarak üzerine düşen ne varsa vatandaşlarımızın yanında yer alıyor. Bu sadece Türkiye içinde değil, devletimizin bugün için dünyada gelmiş olduğu nokta bütçesinden dünyada en fazla yardım yapan ABD’den sonra ikinci ülke. Bu çok önemli. Nerede bir sıkıntı var, bir afet var orada Türkiye var. Anında Kızılay’ıyla, AFAD’ıyla, bütün kurumlarıyla birlikte oraya yetişmeye çalışıyor. Bu bizlere de büyük bir gurur veriyor” dedi.
Konutların yapılmasında büyük emeği geçen Saruhanlı Kaymakam Vekili ve Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ise deprem konusunda vatandaşları bir kez daha uyararak gerekli tedbirlerin afet olmadan önce alınmasını gerektiğini belirtti. Çorumluoğlu şunları söyledi:
“Vatandaşın yarasının sarılması anlamında üzerimize neler düşüyor, bu konuda çaba sarf etmemiz gerektiğine kanaat getirdikten sonra çalışmalarımıza başladık. Konutları bitirerek vatandaşlarımıza teslim ettik. BU depremden sonra yine yaşamış olduğumuz Lütfiye ve Kumkuyucak mahallelerine gittiğimde hep şunu söyledim. Biz 10 ev 20 ev yapabiliriz ama burada önemli olan vatandaşımızın bu işin bilincine vararak kendi evlerini yenilemesini bekliyoruz. Bakıyorum evlerinin önünde son model traktörler, arabalar ama evin içine girdiğinizde ne yazık ki 5 şiddetinde, 6 şiddetinde bir depremde zarar görebilecek evler. Dolayısıyla biz burada bir yaraya merhem olduk ama vatandaşlarımızı bu vesileyle tekrar uyarmakta da fayda görüyorum. Biz deprem kuşağındayız. Allah bize bu kadar nimetleri verirken bunun yanında bazı zorluklar da vermiş. Bu zorlukların bir tanesi de depremle yaşamak. Dolayısıyla buradaki vatandaşlarımızı ve çevre mahallelerden gelen muhtar arkadaşlarımızı tekrar uyarmakta fayda var.”

Geçen yıl Manisa’nın peş peşe depremlerle sarsıldığını hatırlatan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü ise, “Geçen yıl 4 tane büyük deprem sayılabilecek depremi yaşadık. Bu depremlerde Mütevelli birkaç kez sallandı. Burada sevinçli yanımız hiçbirinde can kaybımız olmadı. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak kendi imkanlarımızla görevlerimiz çerçevesinde bütün deprem bölgelerine ilk gün itfaiyemizle, diğer araçlarımızla, bütün birimlerimizle gitmeye çalıştık, elimizden gelen desteği verdik” diyerek çalışmalar sırasında AFAD’la koordineli bir şekilde çalışmaları yürüttüklerini anlattı.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, “Çok klasiktir, afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası. Afet sırası ve afet sonrası için Türkiye Cumhuriyeti Devletinin gücünün sahaya yansıması mükemmeliyet derecesine yakın. En zafiyet yaşadığımız alan afet öncesi. Bu birazcık hadisenin tabiatında da var. Devletin kurumsal yapısı içerisinde afet öncesi hazırlıklar manasında da haddizatında devlet yapması gerekenlerin çok büyük bir bölümünü icra etti. En büyük kazanımımız AFAD Başkanlığı. Afet Acil Durum Başkanlığımızdır. Geçmişle kıyasladığımızda en büyük gücümüz, en büyük kazanımımız AFAD ve onun taşradaki temsilcilikleri AFAD il müdürlükleridir. Onların afet öncesi sahada yürüttüğü çalışmalardır” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından törene katılan protokol üyeleri tarafından 9 hak sahibi vatandaşa prefabrik evlerinin anahtar teslimi yapıldı. 
Engelli olduğu için kürsüye çıkamayan 71 yaşındaki Şevket Yakarca’nın anahtarını ise AFAD Manisa İl Müdürü Bekir Şen takdim etti. Yaşlı adam anahtarı alırken gözyaşlarına hakim olamayarak emeği geçenlere teşekkür etti.
Vali ve beraberindeki heyet törenin ardından teslimi yapılan prefabrik evleri ziyaret ederek evleri inceledi ve depremzedelerle bir süre sohbet etti. Depremzedelerden biri olan ve prefabrik evinin anahtarını teslim alan Gülizar Kaşlı ise yeni evlerinin eski evlerle karşılaştırılamayacak kadar güzel olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim