CHP Manisa Milletvekili Özgür seçim çalışmalarının yanı sıra çiftçileri tek tek dinlemeye devam ediyor. Özgür Özel geçtiğimiz hafta yaşanan don afedi sonrası bağlarda inceleme yapmış ve Bakanlar Kurulu’nun acil toplanması için de çağrıda bulunmuştu. Geçtiğimiz gün de çiftçilerin yanına giderek onların sorunlarını tekrar dinleyen Özel yetkilere seslendi ve Bakanlar Kurulu’nun toplanması gerektiği yönündeki çağrısını yineledi.

ERDOĞDU VE ÖZEL ÇİFTÇİLERLE BULUŞTU

Manisa’ya gelerek CHP İl Gençlik kollarının düzenlediği Siyaset Akademisinin konuğu olan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da Özgür Özel’i  yalnız bırakmadı. Erdoğdu ve  Özgür Özel geçtiğimiz gün Sazoba, Beyoba ve Kemiklidere mahallelerinde dondan zarar gören ve son 50 yılın en büyük maddi hasarlı afetini yaşayan çiftçileri tek tek ziyaret etti, sorunlarını dinledi.

SADECE ÇİFTÇİ DEĞİL MANİSA EKONOMİSİ BATAR

CHP’li Özel yapılan toplantının ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Çiftçilerimizin hepsi perişan. Yetkilerin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Manisa çekirdeksiz kuru üzümün başkenti ve bütün dünyada tanınıyor. Bütün dünya piyasalarında burada üretilen üzüm Manisa sultanisi diye biliyor. Ama son 12-13 yıldır piyasada istediği değeri zaten bulamıyordu. Son 1-2 yıldır da dondan etkileniyordu çiftçimiz. Ancak 22-23 Nisan gecesi yaşanan don afedi bu sefer ağır hasar verdi. Haberi alır almaz bağlara koştuk ama salkımlar ve üzüm çubukları donmuştu. Bu şu demek, bu sene çekirdeksiz kuru üzüm yok demek. Pamuk vardı buralarda pamuğu bitirdiler. Üzüme sarıldı çiftçi. Ama artık üzüm üreticisinin de yüzü gülmüyor. Yarın öbür gün olacak olan şu: bu bağların sahiplerinin hepsinin evine icra gelir. Çünkü tamamı, tüm bankalara zirai kredi, onu bulamazsa ihtiyaç kredisi ile borçlu. Herkes gırtlağına kadar borçlu. Eğer tedbir alınmazsa hepsi batacak. Sadece onlar da batmayacak üstelik. Bu Manisa ekonomisinin batması demek. Bu Manisalı esnafın zarar görmesi demek.”

TARSİM SİGORTASI ARANMAKSIZIN ZARARI DEVLET KARŞILASIN

“Yetkililer çıkmış diyor ki zararın ödenmesi için Tarsim yapılması lazımdı. Oysa yapılması gereken ne? Tarsim sigortası aranmaksızın tüm çiftçilere  zararın tamamı ödenmesi.  Tarsim sigortası olmayan çiftçimize bir an önce devletin elini uzatması gerekiyor. Devlet, çiftçiye şimdi sahip çıkmayacaksa ne zaman sahip çıkacak! Öyle ki çiftçimiz garibanlıktan, parası olmadığından Tarsim sigortasını yaptıramıyor. En az %25’inin şu anda Tarsim sigortası yok.   ayrıca, çiftçilerin bütün banklara olan kredi borçlarının en az 1 yıl sıfır faizle ötelenmesi lazım. Bunun dışında çiftçiye nasıl kol kanat gerilmesi gerekiyorsa acilen Bakanlar Kurulu toplantısı yapılarak bu tedbirlerin bir an önce alınması lazım. Bunu bir kez daha yineliyorum. Çünkü çiftçimiz kan ağlıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim