Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzümde yaşanan mevsimsel sıkıntılardan dolayı 2015 yılı üzüm işçi ücretlerine zam yapılmadığı açıklandı.

Sarıgöl Ziraat Odası’nda Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk Başkanlığında toplanan işçi ücreti komisyonuna Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, SS: Sarıgöl Merkez ve mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Yusuf Tüfekçi, işçi temsilcileri, üzüm üreticileri, üzüm işletme sahipleri katıldı.

Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, toplantıda yaptığı konuşmada, "Geçen yıl, işçi ücretleri çok yüksek tutuldu. Ben bunu çok bulmuştum. Hatta alınan karara geç imza atarak karşı olduğumu gösterdi. Sonra imzaladım. Bu yıl Sarıgöl’de don ve dolu zararı çok oldu. Üreticilerimiz zarar içinde. Bu nedenle bu yıl işçi ücretleri geçen yılın fiyatında kalmasının yararlı olacağını düşünerek işçi ücretlerinde zam yapmadık." dedi. 2015 yılı üzüm işçi ücretleri belirleme toplantısında bir açıklama yapan Sarıgöl Ziraat Odası başkanı Ali İhsan Ülgen, "Üzüm üreticilerini bir dokun, bin ah işit. Sarıgöl’de 90 bin dekarlık alanda üzümcülük yapılmaktadır. Kışa aylarında aşırı soğuklardan, haziran ayında dolu zararından olmak üzere 57 bin dekarlık alanımızda hasar var. 12 bin dekarlık ova bağlarımız ve 8 bin dekarlık yayla bağlarımızda yüzde 50-100 arasında zarar var. Bu yıl bağcılarımız mağdur durumda. Geçen yıl işçi ücretlerini yüksek tuttuk. Bu yıl işçilerimiz anlayışlı olacaklarını inanarak bağcıların da mağduriyetlerini göz önüne alarak zam vermedik." şeklinde konuştu.

SARIGÖL’DE 2015 YILI ÜZÜM İŞÇİ ÜCRETLERİ

Sarıgöl’de üzüm işçi ücretleri tarafından toplanan komisyon kararına göre işçi ücretleri şu şekilde açıklandı: "Sofralık yaş üzüm ihracat işçi ücretleri: Kesi: 35 TL, Kelter: 45 TL, Şeritçi: 45 TL, Buzhane Kadın işçi: 48 TL, Buzhane Erkek İşçi: 50 TL, İşletme işçisi: 39 TL. Sofralık yaş iç piyasa işçi ücretleri: Kesi: 40 TL, Kasa: 45 TL, Kelter: 60 TL, Yükleme: 75 TL, Sergi: 45 TL, Bandırma: 70 TL."

Belirlenen ücretlere ayrıca, işçi başına dayıbaşılara 4 TL ek ödeme yapılacağı bildirilirken, üzüm tarım işçileri günlük olarak sekiz saat çalışacaklar. Yevmiye dışı çalışmalarda işçilere saat başına 5 TL ek ödeme verilecek. Yapılan açıklamada belirlenen işçi ücretlerinin bir kamyon için ortalama 12 tonluk üzüm işçiliği fiyatı olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilişim