Sarıgöl Emcelli Mahallesi Kırsal bağında bulunan Michele Palier türü 20 dekarlık çekirdekli üzüm bağında damlama sulama sistemin üzerine ayrıca sprink sulama sistemi kurarak üzüm bağını sulamaya başladı.

Sprink sulama sistemin Türkiye'de ilk kez kendisinin uyguladığını belirten Üzüm Üreticisi Hüseyin Ülgen, "Bu sistem üzüm bağlarında ilk kez uygulanmakta. Çok araştırdım. Bağların kökleri yaygın olmakta damlamayla sadece üzüm asmalarının sıralarını sulamaktayım. Aralarını salma suyu vermekteydim. Bunu önlemek ve tasarruf etmek için sprink sulama daha hesaplı geldi. Bağımda, damlama sisteminin üzerine sprink sitemi kurdurdum. Şimdi, Sudan tasarruf etmekteyim. Su ve enerjiden yüzde 50 tasarruf etmekteyim. İşçiden tasarruf etmekteyim. Şimdi bağımın dibi ve araları bol sulanmaktadır" dedi.

Sarıgöl ve çevresinde ilk kez uygulanan sprink sulama sistemini görmek için çok sayıda üretici Hüseyin Ülgen'in Ülgen'in üzüm bağını görmeye giderek bilgi almaya başladı.

SPRİNK SULAMA NEDİR?

Türkiye'de üzüm bağlarında ilk kez uygulamaya başlanan Sprink sulama yağmurlama sistemi görünümünde olup, toprağı daha geniş alanda sulama imkanı bulunmakta. Sulama ve enerjide yüzde 50 tasarruf sağlamakta. Bu sistemle de damlama suyundan daha az su tüketilmektedir. Sprink sulamada yüzey akış kayıplarını ve erozyonu azaltmakta olan bir sistem olarak biliniyor. 

Editör: TE Bilişim