Manisa Sarıgöl Sulaması Yenileme Projesi'de adeta zamanla yarışılıyor. Yeni sistemi 2018 sulama sezonuna yetiştirerek üreticilerin yüzünü güldürmeyi hedefleyen DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, bağların boş olmasından da faydalanarak, sahada çalışan ekip sayısını artırdı. Kısa sürede büyük ivme kazanan ve ocak ayında yüzde 40'ı tamamlanan projde son 80 günde yüzde 80 gerçekleşme oranına ulaşıldı. 23 bin 780 dekar verimli araziyi modern sulama ile tanıştıracak proje Haziran ayı içinde devreye alınacak ve 2018 sulama sezonunda üzüm bağlarına yeni sistemden su verilecek.

Bölge çiftçisine her yıl 18 milyon 711 bin lira ek gelir sağlaması öngörülen proje kapsamında 83 kilometre polietilen boru imalatı yapılacak. 371 sanat yapısı, 251 hidrat, 56 tahliye hattı, 2 basınç kırıcı ile 6 kapama vanası, 45 ayrım yapısı inşa edilecek. Bölgeye 4 bin 193 metre çelik isale hattı döşenecek.

Projede şu ana kadar ana hat ile 66 kilometremlik kısımda boru döşeme işlemleri tamamlandı. Testleri yapıldı. Ayrıca birinci ve ikinci basınç kırıcı tesisin ve sanat yapılarının imalatları da bitirildi. Kalan 27 kilometrelik hattaki çalışmalar ise devam ediyor.

49 YIL ÖNCE İNŞA EDİLMİŞTİ

Buldan Barajı-Manisa Sarıgöl Sulaması açık kanal ve kanaletli sistem olarak 1969 yılında inşa edilmişti. Yaklaşık yarım asırdır kullanılan sistemin yıpranması ve rantabilitesini kaybetmesi nedeniyle projenin basınçlı borulu-kapalı sisteme dönüştürülmesi uygun görülmüştü. Proje tamamlandığında 1190 kişiye istihdam yaratılacağı kaydedildi.

Editör: TE Bilişim