Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 55 yaşındaki kilim dokuma ustası Muzaffer Akça, motifli minyatür kilimler yapmaya başlayarak, unutulmaya başlayan bir mesleği gençlere sevdirmeye çalıştığını belirtti.


Küçük yaşlardan bu yana kilim dokuduğunu anlatan Muzaffer Akça, "Kilim dokumacılığını ninemden öğrendim. Bizim zamanımızda oyuncak nedir bilmiyorduk. Bizim Güneydamları Mahallesinde kilim dokumacılığını bilmeyen yok. Küçük yaşlarda kadın erkek kilim dokumasını öğrenir. Biz oyuncak yerine kilim tezgahlarında dokuma yaparak vakit geçiriyorduk." diyerek kilim dokumaya nasıl başladığını anlattı.


Akça, kilim dokumacılığını son yıllarda durgunluk içinde olduğunu da vurgulayarak, "Eskiden kökboyası ile kilimlerin iplerini boyama yapılırdı. Şimdi sentetik iplerle kilim tüccarların verdiği siparişleri yapmaktayız. İnce ve kaba işçilik ile kilimler dokunmaya başladı. İnce işçiliği 20 günde, kaba kilim işçiliği kilimleri de yedi günde yapmaktayız." şeklinde konuştu. Kilim çalışmalarını küçük kilim dokuyarak sürdürdüğünü dile getiren Akça, "Zaman, zaman Halk Eğitim Merkezi tarafından açılmakta olan kilimcilik kurslarında usta öğretici olarak görev almaktayım. Kimi zaman da çevre il ve ilçelerde açılan kurslarda usta öğreticilik yapmaktayım. Son yıllarda mini kilimler üzerine çeşitli motifler işleyerek kilimciliği sevdirmeye ve yaşatmaya çalışıyorum." dedi.

Editör: TE Bilişim