TOHUMU DEDELERİMİZDEN KALMA
Emcelli Mahallesi’nin acılığı, koyu yeşilliği ile çevrede lezzetiyle tanınan biberlerin sadece Emcelli Mahallesi’nin topraklarında yetişmekte olduğunu belirten Emcelli Mahallesi Muhtarı Akif Karadağ’’ Mahallemizin biberleri Ege Bölgesi’nde tanınmaktadır. Biberlerimizin tohumlarını kendi ürünlerimizden almaktayız. 150 yıldan bu yana mahallemizde biber yetiştirilmektedir. Kendimize özgü biber çevrede ‘’Emcelli Biberi’’ olarak tanınmakta ve pazara çıktığında anında satılmakta. Acılığı çok güzel, mideyi rahatsızlık vermez, yemeklerde, salatalarda ayrı bir tat vermekte. Biberlerimizin tohumlarını her yıl sezon sonunda alarak gelecek yıllar için saklarız. Bu bizlere dedelerimizden kaldı. Bu nedenle çevrede çok aranıyor.’’ dedi.
BİBERLERİMİZİN GELECEĞİ KARANLIK
Sarıgöl’ün 250 Haneli 900 nüfuslu Emcelli Mahallesi’nin ünlü biberlerinin son yıllarda üretilmesinin azaldığını, geleceğinin karanlık olduğunu belirten Emcelli Mahallesi Muhtarı Akif Karadağ, "Mahallemizde, eskiden her aile atalarımızdan kalan biberi yetiştirir ve geçimini sağlardı. Son yıllarda ise dikim alanları daralmaya başladı. Bu yıl mahallemizde ünlü Emcelli Biberi’ni dikimini yapan beş aileyi geçmez. Bu ne kadar devam eder bilinmez. Biber dikimin azalmasının tek sebebi üzüm alanların çoğalması. Çiftçilerimiz, biber üretimin zorluğundan üzüme yönelmesinden kaynaklanıyor. Mahallemizin biberlerinin geleceğini karanlık görüyorum. Yaşatılmasını diliyorum.’’ dedi.
EMCELLİ BİBERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Emcelli Biberleri'nin tohumlarının 150 yıldır, değerlendirildiğini belirten Muhtar Akif Karadağ, çevrenin aranan biberlerinin özelliklerini de şöyle anlattı: "Acılığı ağzı yaksa bile mideyi rahatsızlık vermiyor. Salatalara, yemeklere ayrı bir tat veriyor. Koyu yeşil olması yanında dokusunun sulu oluşu ile dikkat çekmekte. Acı biberlerimizin yanında tatlı olanı da bulunmakta. Biberlerimiz, mangal yanında, pidelerin yanında gözlemesi yapılarak tat katmaktadır. Yaz aylarında çevrede kurutmalık tek seçilen biber bizim Emcelli Biberleridir. Turşusu yapılmakta.’’ dedi. Emcelli Mahallesi’nin ünlü yerli biberlerinin ilk turfanda pazara çıktığında fiyatının sormadan bilenler tarafından satın alındığını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim