Pekmez yapımı için toplanan üzümlerin önce bol suyla iyice yıkandıktan sonra, çuvallara konulduğunu ve ezilerek elde edilen üzüm suyunun(Şıra), kazanlara konularak koyu kırmızı renk alana kadar saatlerce kaynatıldığını ifade eden Naime Hasırcı, "Bu aylarda evlerde pekmez yapmaya başlarız. 15 gün kadar devam eder. Pekmez yapmak çok zor olur. Komşularla toplanarak kışlık pekmezimizi yapıyoruz. Kazanlar kaynamaya başladığı zaman altındaki közlerin üzerine mısır, patlıcan, biber, patates, soğan atarak közleme yaparak yemeğimizi de yaparız." dedi.

Beyaz ve siyah üzümle pekmez

Sarıgöl’de ev hanımları tarafından evlerde kırmızı ve beyaz üzümlerden pekmezlerin yapıldığı öğrenildi. Ev yapımı doğal pekmezlerin beyaz üzümden yapılanının litresi 25 TL’den çekirdekli siyah üzümden yapılanın litresinin ise 50 TL’den satıldığı belirtildi.

"Pekmez şifa kaynağı"

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen üzümün şifa kaynağı olduğunu belirterek, "Pekmez kış aylarında sabah kahvaltılarında yenildiğinde enerji verir. Soğuk algınlığına, öksürüğe iyi gelmektedir." dedi.
Editör: TE Bilişim