Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, ocak, mart ve nisan aylarında meydana gelen don olaylarından etkilenen Dadağlı ve Dindarlı Mahallelerindeki üzüm bağlarındaki zararı düzenlediği toplantıda gözler önüne serdi. Üzüm bağlarının büyük bölümü kazılırken, bazı bağlar da kesilerek bağların yeniden oluşması için çalışma başlatıldı.

Sarıgöl ve çevresinde meydana gelen kış soğuklarından etkilenen Dadağlı ve Dindarlı Mahallelerinde yaklaşık 10 bin dekar üzüm bağında yüzde 80-100’a varan zarar sonucu bağcıların nasıl yol izleyeceği konusunda Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Dadağlı Mahallesinde üzüm üreticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıdan önce uzman kişiler tarafından zarar gören üzüm bağlarında incelemeler yapıldı. Toplantıya Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Şubesi 2. Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Selçuk Karabat, Sarıgöl İlçe Tarım ve Gıda Hayvancılık Müdürü Mehmet Toy, Sarıgöl TARİŞ Müdürü Halil Güvendiren, Sarıgöl Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Ayşen Bakkaloğlu, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ve çok sayıda üzüm üreticisi katıldı.

EN AZ 4 YIL SONRA ÜRÜN VERİR

Toplantıda bir konuşma yapan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, don nedeniyle zarar gören bağlar için uzmanların görüşleri alınarak bağcıları yönlendirilmesine yardımcı olmak istediklerini belirterek, "İlçemizde kış ve bahar aylarında şiddetli don olayı oldu. Bu olaydan büyük zararımız oldu. Bağlar kazılmaya başladı. Ne yapılacağı konusunda bağcılarımızı destek olmak istedik. Çek yasası değişmelidir. Zarar gören bağlar en az dört yılda ürün verir. Seçimden sonra, Manisa’nın tüm milletvekillerini zarar gören mahallelerimize getirerek görmelerini de sağlayacağım." dedi.

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Dr. Selçuk Karabat, Dadağlı Mahallesinin üzüm kültürü ile tanınan bir mahalle olduğunu vurgulayarak, "Yaşlı olan bağlarda omacalar tamamen kurumuş. Biz buna kış zararı deriz. Kuruyan üzüm bağlarının yerine yine üzüm dikilmelidir. Başka ürün önermiyoruz. Ancak genç üzüm bağlarında ana gövde kesilerek, yeni fışkın çıkması sağlanmalıdır. Yeni dikim için dayanıklı üzüm türleri, yada çekirdekli üzüm dikilmelidir." şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda dertli bağcılar merak ettikleri soruları uzmanlara yönelterek cevap aldılar. Meral ve Dündar Yakut çifti beş yıllık 10 dekar üzüm bağlarının kuruduğunu belirterek, "Ne yapalım asmalar don olayından sonra kurudu. Yenisini dikmek için kazmak zorunda kaldık. İçimiz yanıyor ama elden bir şey gelmiyor." dediler.

Editör: TE Bilişim