Bundan 10 yıl öncesine kadar mahallede 100 kişinin biber üretimi yaptığını, ancak son yıllarda mahallede sadece dört üretici kaldıklarını belirten Emcellili biber üretici 48 yaşındaki Faik Yıldırım, "Acılığı, koyu yeşili ve lezzetiyle biberimiz pazarların gözde ürünü. Her yıl üretilen biberlerin bir bölümünden tohumlar alarak, gelecek yılın ekimi için saklıyorum. Uygulamayı Emcelli Mahallesinde nesillerdir bu yöntemle sürdürmekteyiz." dedi. 
Sarıgöl Emcelli biberinin vatandaşlar tarafından da çok tutulduğunu ve pazarlarda hızlıca tüketildiğini bildiren Faik Yıldırım, "Daha önce mahallemizdeki tüm aileler biber yetiştirerek geçimini sağlıyordu. Son yıllarda biber alanlarına üzüm bağları dikilerek biber ekim alanları daraldı. Mahallemizde şimdi dört arkadaş geleneksel Emcelli biberlerini yetiştirerek yok olmasını engellemek istiyoruz. Gelecek kuşaklara da taşımayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Biber üzüme teslim oldu
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen de adını mahalleden alan Emcelli biber üretiminin son yıllarda hızlı bir şekilde azaldığını vurguladı. Ülgen, "Emcelli biberi atalarımızdan kalan bir miras, korumak ve yaşatmak zorundayız. Bu tür biberler, lezzetli olmaktadır. Yemeklerde, salatalarda, salçalarda kullanıldığında çok lezzet vermekte. Oysa dikimleri azalmakta. Emcelli biberlerinin asırlardır genetiği değişmedi." diyerek Emcelli Biberlerinin ününün Ege Bölgesinde tanınan ve aranan bir biber olduğunu da sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim