Sarıgöl'ün Güneydamları Tekeli Mahallesi'ndeki bağlarda örtü altında korunan sultaniye üzüm bağında hasat çalışmaları devam ediyor. Sarıgöllü Ziraat Mühendisi Musa Topdemir, kış aylarına kadar çift kat beyaz kanaviçe altında korunan çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerini doğal ve kalıntısız olarak yetiştiriyor. Son üç yıldır bağındaki üzümlerin hasadını yılbaşında yaptığını kaydeden Topdemir, "Ben üç yıldır üzümlerimi yılbaşında kestirmekteyim. Geçen yıllarda yılın son gününde işçilerimle yaş pasta keserek sezonu kapadım. Bunun sırrı ise üzüm bağları ekim ayından sonra tarımsal ilaçlamayı keserek sadece sulama ile aynı zamanda çift katlı koruma kanaviçeleri ile bu zamana kadar dalında kalmaktadır. Bağlarda yapraklar sarardı ama üzümlerimin kalitesi değişmedi" diyerek bağında 40 tona yakın üzüm kesildiğini de sözlerine ekledi.

Ziraat Odasından altınla ödül

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üzümlerini kış aylarında satmayı ve korumasını başaran üzüm üreticisi Musa Topdemir'e üzüm bağında küçük altın takarak kutladı. Ülgen, yaptığı açıklamada üzüm bağlarında koruma amaçlı naylonların önemini dile getirerek, "Sarıgöl farklı bir ilçe bu nedenle devlet desteği mutlaka yapılmalı. Kalıcı koruma sistemleri yapılmalı. Eğer sisteme tam destek olunursa Sarıgöl'de kış ayında dalında 50 bin ton üzüm hasadı yapılır" dedi. 
Kış üzümü kesim çalışmalarını yerinde inceleyen AK Parti Sarıgöl İlçe Başkanı Muhammet Toy ise, "Gerçekten üreticimizi kutlarım. Bağlarda kalıcı olarak koruma yapılması için gerekli girişimlerde bulunacağım. Manisa milletvekillerime de durumu aktaracağım" şeklinde konuştu.

90 bin dekar üzüm bağı var

Başkan Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl'de dokuz tür üzüm yetiştirilmekte olduğunu belirterek, "Sarıgöl’de 2016 yılında 90 bin dekarlık alandan yaş üzüm olarak 360 bin ton üzüm hasadı yapıldı. Üzümlerimiz çekirdekli ve çekirdeksiz olarak yetişmekte olup sofralık olarak üretilmektedir. Sarıgöl’ün üzüm yetiştiriciliği çok farklıdır ve Türkiye’de önemli yeri vardır. Yaş üzümlerimiz yurt dışında ve yurt içinde değerlenmektedir. Sultaniye üzümlerimiz daha ağırlıkta olup aynı zamanda kuru olarak da değer kazanmaktadır" dedi.

"Kalıcı örtü sistemi şart"

Aralık ayının ortasında ve soğuk havanın etkisinde olunmasına rağmen üzümlerin dalında olduğunu belirterek, "Sarıgöl üzüm bağlarının yüzde 80’i koruma altına temmuz ayında alınmaya başlar. Yeni yıla kadar bu örtüler kesilmeyen bağlarda kalır. Ancak çözüm bu değil. Daha uzun vadeli bir sistem şart. Bu da önemli maliyet getirmekte ve devlet desteği şart. Şu an ki örtülerimiz iki ve dört yıllık koruma yapmaktadır. Oysa bağlarda 10-12 yıl kalacak sistemler var. Buna geçilmeli. O zaman üzümlerimiz yıl sonuna kadar bağlarda dalında taze tutulacak. Bu da bağcıların yararına olacak" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim