Sarıgöl’de yaşayan 81 yaşındaki Raşit Topdemir, ilerlemiş yaşına rağmen dedesinden öğrendiği kargıdan sele ve sepet örme mesleğini teknolojiye rağmen yaşatmaya çalışıyor.

"7 yaşımdan beri yapmaktayım"
7 yaşından bu yana dedesinden öğrendiği kargıdan sele, sepet ve kaşıklık örme mesleğini tek başına ayakta tutmayı başardığını belirten Topdemir, "Eskiden buralarda üzüm kesimlerinde üzüm taşımak için seleleri, pazar filesi yerine sepetler, mutfaklarda kullanılan kaşıklıkları kargı ile örerek satardım. Bu mesleği yapan çoktu. Ama teknoloji bu mesleği elimizden aldı. Şimdilerde kullanan yok" dedi.

"Minyatür örgüler revaçta"
İlerlemiş yaşına rağmen dede mesleği olan sepetçiliği yaşatmak için bu kez de minyatür sele, sepet ve kaşıklık yapmaya başladığını aktaran Topdemir, dede mesleğine olan ilginin arttığını belirtti. Topdemir, "Sarıgöl’de bu mesleği yaşadığım sürece devam ettireceğim. Gençlerden ilgi yok. Ama Sarıgöl Sultaniye Üzüm Festivali için hazırladığım minyatür sele, sepet ve kaşıklık herkes tarafından ilgi gördü. Vatandaşlar çevreye üzüm göndermek için minyatür sele, sepet alarak hediyelik üzümlerini gönderiyorlar. Bu arada İstanbul’dan da talepler geliyor. Karşılamaya çalışıyorum" şeklinde konuştu.

"Günde bir tane yapıyorum"
Yılların sele ve sepet ustası Raşit Topdemir, aldığı siparişleri tamamlayabilmek için günde en az bir tane sele yapabildiğini belirterek, "Artık yaşım ilerledi. Bazı siparişler büyük istenmekte bunları bir günde, minyatür olanları ise günde üç tane yapabiliyorum. Kimileri evlerinde bu ürünleri süs olarak kullanıyor" dedi.
Editör: TE Bilişim