Bağlarını koruma altına alan üreticilerin doludan zarar görmediğini kaydeden Ülgen, üreticilere korumalı sisteme geçme çağrısında bulundu.
Sarıgöl Sultaniye üzüm bağlarında her yıl yaşanan dolu olayının bağlarda önemli zararlara yol açtığını belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, doğal afetlerin kaçınılmaz olduğunu ancak, afetlere karşı da alınması gereken önlemlerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Üzüm bağlarına korumalı sistemlerin kurulmasının önemine dikkat çeken Ülgen, "Sarıgöl Ziraat Odası Başkanlığına beş yıldan bu yana yapmaktayım. Her yıl üzüm üreticilerimize önlem alınması için çağrılarda bulundum. Doluya karşı alınması gereken dolu savar sisteminin yaygınlaşması için bazı üzüm bölgelerde deneme amaçlı olarak sistemi yaptırdım. Gerçekten de yararlı oldu. Bazı üzüm üreticilerimiz bağlarına dolu savar sistemine başladılar. Faydalarını da gördüler. Son yağan dolu ile de Kızılçukur, Alemşahlı, Dindarlı ve Dadağlı mahallelerimizdeki yaklaşık 5 bin dekarlık üzüm bağı zarar gördü." dedi.

ÇARE KORUMA SİSTEMLİ BAĞCILIK

Her geçen yıl bağcılık faaliyetlerinin modern sistemlerle kurulduğunu belirten Ülgen, "Bağlarımız önceleri yer bağı sistemi başladı, sonra duvar, ardından T sistemine en son olarak daha çok verim almak için V sistemine geçti. Bağlar son 15 yıldan bu yana temmuz ayından itibaren üstlerine beyaz kanaviçe naylon ile örtülerek iri yağmurlardan, güneş ışığından, tozdan korumakta. Şimdi de acilen bağlarımızın her türlü doğal afetlerden korumak için sistemlerin yapılması gerekmektedir. Koruma sistemleri yapıldığında dünyanın en güzel bağlarına sahip olacağız ve dolu zararından korunmuş olacağız. Bu sistem kurulduğunda 10 yıl süreyle dolu sıkıntısı olmayacak." diyerek üreticilerin korumalı sisteme geçmesinin önemine dikkat çekti.
Editör: TE Bilişim