Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ilçe ve çevresinde 85 bin dekarlık üzüm alanının bulunduğunu belirterek ’’Bu yıl ilçemiz üzüm bağlarının 70 bin dekarlık alanının koruma amaçlı örtü alınmaya başlandı. Bir top naylon beyaz kanaviçe 500 metre gelmektedir. 500 metre ortalama bir dekarlık üzüm bağını örtmekte olduğunu düşünürsek 70 bin dekarlık üzüm bağımızı örtmek için, 35 milyon metre koruma amaçlı naylon kullanılacak. Bu kısaca, 35 bin kilometre demektir. Sarıgöl Ovası’ndaki üzüm bağlarımızı koruma amaçlı kullanılacak naylonlarını uzunluğu neredeyse ekvatorun uzunluğuna yetişecek’’ dedi. 
ÜZÜMLERİ KORUYACAK
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üzümlerin bu aylarda koruma amaçlı yapılan örtülerini şöyle anlattı: ’’Her yıl trilyonlarca liralık masraf edilerek üreticilerimiz tarafından kullanılan naylon örtülerinin kullanım süreleri iki yıldır. Örtüler üzümlerimizi tozdan, yağmurdan, doludan, sıcaklardan, çiy ve kırağıdan korumaktadır. Bu ay içerisinde bağların tamamı örtü alınacak.’’
"KALICI VE UZUN ÖMÜRLÜ KORUMA OLMALI"
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üzüm bağlarında kullanılan koruma amaçlı naylonlar iki yıl kullanılmakta olduğunu ve milyonlarca liralık masraf yapıldığını belirterek, bağların doğa olaylarına karşı daha etkili koruma yapılması gerektiğini vurguladı. Ülgen, ’’Biz ziraat odası olarak Sarıgöl’de bir üreticimizin bağında örnek bir sistem yaparak üzümleri koruma altına aldık. Başarılı bir sonuç aldık. Örnek sistemde yaz ve kış koruma bağın üzerinden alınmıyor. Ancak, maliyetinin yüksek olduğu devlet desteği yok. Devlet desteği alınırsa daha kalıcı olacak’’ diye konuştu.
KORUMA AMAÇLI KANAVİÇELER DAĞITIMI
Sarıgöl ve çevresindeki üzüm bağlarında koruma amaçlı değerlendirilen örtüler özel şirketler, tarım kredi kooperatifleri ve TARİŞ tarafından temin edilerek üzüm üreticilerine dağıtılıyor. TIR ile gelen naylon kanaviçeler anında üreticilere dağıtılarak bağların üzerileri örtülüyor. Üzüm üreticileri tarafından satın alınan koruma amaçlı kanaviçelerin bedeli mahsul sonunda yapılıyor.

Editör: TE Bilişim