Rusya'yla yaşanan kriz sonrası üzüm üretici pazar bulunamayacağından endişeli. Üzüm üreticisi, yaş üzümde en büyük alıcılardan biri olan Rusya’da pazarın açılmaması halinde fiyatların dip yapması ve ürünün elde kalması endişesi yaşıyor. 
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Emin Yüksel, yaş üzümde başlıca pazarlardan biri olan Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi ve sonrasında tarım ürünlerine konan ambargonun olumzus yönlerinin önümüzdeki günlerde üzüm üreticilerine de yansıyacağını söyledi. 

"210 BİN TON YAŞ ÜZÜM NEREYE SATILACAK?"

Yüksel, "Bölgemizde beklenmekte olan 250 bin ton yaş üzümün nereye satılacağı telaşı şimdiden üreticiyi sardı. Türkiye’de üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’ı Manisa’dan elde edilmektedir. Manisa’nın ilçeleri arasında Alaşehir üzüm yetiştiriciliğinde birinci, Salihli de ikinci gelmektedir. Salihli’nin gelir kaynağının yüzde 40’ı üzümden sağlanmaktadır. Önümüzdeki günlerde hasadı başlanacak olan erkenci üzüm ve Ağustos başı itibarıyla Sultaniye yaş üzüm üretimini büyük bir tehlike beklemektedir. Çiftçilerimiz endişe içinde ne olacak bizim halimiz diye kara kara düşünmektedir. Bölgemizde bu sezon beklen 250 bin ton yaş üzümün nereye satılacağı meçhuldür" dedi.

"İHRACAT DESTEĞİ 100 DOLARA ÇIKARILSIN"

Pazar bulmakta büyük sıkıntı çektiklerini söyleyen Yüksel, "Rusya ile yaşanan uçak krizi, Almanya ile yaşanan Ermeni meselesi, güney komşularımızdaki iç savaşlar maalesef tarım ürünleri ihracatımıza büyük bir darbe vurmuştur. Geçtiğimiz sezon kuru üzümde yaşanan yüzde 50 fiyat düşüşü zaten çiftçimizin gelirini yarı yarıya azaltmışken, bu sezon için de umutlu bir tablo gözükmemektedir. Narenciye ihracatına ton başına 80-100 Dolar arası teşvik verilirken, yaş üzüme geçtiğimiz yıl ton başına verilen 50 Dolar ihracat desteğinin bu sene 100 Dolara çıkartılmasını ve destek miktarının erken açıklanmasını istiyoruz. Bu ihracatçılarımızın elini güçlendirir, üzüm üreticimize de büyük destek olur diye düşünüyoruz" dedi. Hükümet yetkililerinin ve bölge milletvekillerinin bu soruna bir an önce çare bulması yönünde çağrı yapan Yüksel, “Biz Salihli TSO olarak gerekli çalışmalarımızı ve görüşmelerimizi başlattık. Yakında bu girişimlerimizin karşılığını inşallah görürüz. Bölge üzüm üreticilerimiz de bereketli bir sezon geçirirler” dedi.

"RUSYA GEÇEN YIL 105 BİN TON YAŞ ÜZÜM ALDI"
Önümüzdeki günlerde başlayacak olan yaş üzüm sezonunda geçen yıla göre rekolte de yüzde 30 artış olması bekleniyor. Rusya ile sorunların aşılması halinde yaş üzüm ihracatının 180 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl Rusya’ya yaş üzüm ihracatı 105 bin ton olarak gerçekleşti. Geri kalan 75 bin ton üzüm ise diğer Avrupa ülkelerine ihraç edildi.
Editör: TE Bilişim