Demir yaptığı açıklamada, “Bakanlığımızca yürütülen EKÜY projesi ve hasat öncesi pestisit denetim programı çerçevesinde bu sene ilçe müdürlüğümüz teknik elemanlarınca ilçemiz üreticilerinden 18 adet asma yaprağı numunesi ve 150 adet yaş üzüm numunesi alınmıştır. Numunelerin analiz sonuçlarına göre bağda ruhsatsız ve yasaklı herhangi bir aktif maddeye rastlanmamıştır” dedi. 
Bazı üreticilerin ilaçlama ve hasat arasındaki bekleme süresine uymadığına dikkat çeken Demir, “Bölgemizde üzüm numunelerinde tespit edilen bağda ruhsatlı aktif maddelerin ise tamamının MRL değerlerinin altında olduğu görülmüştür. Ancak bazı asma yaprağı numunelerinde ilaçlama ile hasat arasındaki geçmesi gereken bekleme süresine uyulmadığı için MRL değerinin üzerinde aktif madde tespit edilmiştir. Bu üreticilere yasal işlem yapıldı” diye konuştu.

“Bilinçli hareket kalıntıyı önledi”
Hasat öncesi dönemde üzümlerden alınan numunelerde, tespit edilen aktif madde sayısının en fazla beş olduğuna vurgu yapan Demir “Birçok üreticimizin ise sıfır aktifle üzüm yetiştirdiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar 2016 yılı ilkbahar döneminde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Salihli Ticaret Borsası, Salihli Ziraat Odası, TARİŞ, İhracatçı firmalar ve ilaç bayilerince ortaklaşa düzenlenen eğitim toplantıları ve yayım faaliyetlerinin oldukça etkili olduğunu, ayrıca üreticilerin bu uyarıları dikkate aldıklarını ve kalıntı konusunda bilinçli hareket ettiklerini göstermektedir. Avrupa Birliği standartlarında kalıntısız kuru üzüm yetiştirilmesinde emeği geçen başta duyarlı üreticilerimiz olmak üzere, tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ediyorum” dedi.
Editör: TE Bilişim