Manisa’nın Salihli ilçesinde Ziraat Odası ve Tariş Kooperatifi, geçtiğimiz yıl okullarda başlatılan ’Okul Üzümü Akıl Üzümü Projesi’nin bu yılda devam etmesi için imza kampanyası başlattı. Kampanyaya ilk desteği ise Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy verdi.

Bölgenin en önemli ürününün çekirdeksiz kuru üzüm olduğunu ifade eden Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, “Üzüm bağı ekimi verilen desteklerle Manisa genelinde olduğu gibi çevremizde iyice genişledi. Durum böyle iken çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 87’sini ihraç ederken, sadece ve sadece yüzde 13’ünü iç tüketimde sağlıyoruz. Sezon başında 6 liradan satışa çıkan çekirdeksiz kuru üzümün fiyatı şuan 4-4,5 lira civarında. Şuan üzüme hiç talep yok. Biz önümüzdeki sezonun yaşanacak olan tehlikenin şimdiden farkındayız. Bunun için bir şeyler yapmak zorundayız.” dedi.

MİLLETVEKİLLERİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR

Aktürk, “Rusya ile yaşanan uçak krizi ardından, ihracatta da sıkıntı yaşanacağı görünüyor. Çünkü Sarıgöl ve Alaşehir bölgesi yaş üzüm ihraç ediyor. Bu yaş ihraç edilen ürünlerde önümüzdeki sezon kurutularak satışa çıkacak. Bizimde kuru üzümün iç piyasada tüketimini artırmak için çalışma yapmamız gerekiyor. Bunun içinde ilk göre hükümetimize düşüyor. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında pilot bölge olarak Manisa’da okullarda uygulanan ’Okul Üzümü Akıl Üzümü Projesi’nin devam etmesini istiyoruz. Bizim amacımız sadece kuru üzümün çok olduğu zamanlarda bu projenin devam etmesi değil, devamlı devam ederek, çocuklarımıza üzüm tüketimini kazandırmaktır. Biz üzümü üretiyoruz ama tüketmiyoruz. Şimdi özellikle Manisa Milletvekillerimize ’Okul Üzümü Akıl Üzümü Projesi’nin devam etmesi için büyük görev düşüyor.” diye konuştu.

Salihli Tariş Müdürü Halil Çöygün ise üzüm tüketiminde geçici çözümden çok devamlı tüketimin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Üzümün faydaları saymakla bitmez. Üzüm bir vitamin kaynağı olup, B1 ve B2 vitaminleri ile mükemmel bir besin kaynadığıdır. Toplum olarak bu kadar önemli olan besin kaynağının tüketimini alışkanlık haline getirmeliyiz. Bu alışkanlığı çocuklarımıza okul çağında başlatmalıyız. Bu konuda öncülük yapılarak, geçtiğimiz yıl başlatılan Okul Üzümü Akıl Üzümü Projesi devam ettirilmelidir.” dedi.

Bütün üreticilere ’Okul Üzümü Akıl Üzümü Projesi’nin devam etmesi için başlatılan kampanyaya imza vermeye davet eden Ziraat Odası Başkanı Aktürk, toplanan imzaların dosya halinde bölge milletvekillerine iletileceğini dile getirdi.

Editör: TE Bilişim