Salihli İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de kadınların değişik biçimlerde şiddete maruz kaldıkları kaydedilerek, “Şiddet yalnızca bedenlere zarar vermemekte, kadınların öz saygısını da zayıflatmaktadır. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Dair Kanun; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir” denildi.
Bu kanun kapsamında; Mülkî amir tarafından verilecek koruyucu tedbir kararlarının, “Korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere mülkî amir tarafından karar verilebilir: Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması. Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılması. Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi. Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması. Gerekli olması hâlinde, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, kişinin çalışması hâlinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek kaydıyla Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkânının sağlanması.” olduğu belirtilirken, Hâkim tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları da şöyle açıklandı:
“Korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki koruyucu tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir: İşyerinin değiştirilmesi. Kişinin evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi. 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması. Korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi şeklindedir.”
Salihli İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Dair Kanun kapsamında, 2013 yılında 171 mağdur hakkında, 2014 yılında 156 mağdur hakkında, 2015 yılında 28 Şubat tarihine kadar 29 mağdur hakkında çağrı üzerine koruma kararı alındığı ve 29 kişi hakkında koruma kararının devam ettiği bildirildi.
Yapılan açıklamada ayrıca “Kadın-erkek her bireyin saygılı olması, baskıdan uzak mutlu bireyler olarak hayatı paylaşmaları toplum huzuru açısından büyük önem taşır. Bu Devletlerin ve toplumların sürekliliği açısından gereklidir. Kadınlarımızın toplumdaki yeri ve görevleri itibariyle birey olarak kişiliğini kazınması, kendini ifade edebilmesi, toplumda hak ettiği yeri alması gereklidir. Kadınların ihmal edildiği toplumların varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün değildir. Bu vesileyle Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim