Manisa İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Salihli İlçemizde kullanımı son günlerde artan ve yaşı küçük çocukların gelişi güzel kullandıkları Ekobis olarak adlandırılan elektrikli bisiklet sahibi vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için aşağıda hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.  "2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair Kanun'un 13. maddesi ile yapılan değişiklikle; Bisiklet ve azami sürekli anma gücü 0,25 KW'ı geçmeyen elektrikli bisikletlerin tescil, zorunluluğu yoktur, fakat koruyucu başlık ( kask) takma zorunluluğu vardır. Ancak, azami gücü 0,26 KW ile 4 kw arası olanlar ,motorlu bisiklet; azami gücü 4 kw üstü olanlar ise motosiklet sınıfına tabi olup TESCİL İŞLEMİ gerekmektedir. Bu nedenle elektrikli bisiklet sahibi kişilerin satın aldıkları işyerleri ile görüşerek araçlarının UYGUNLUK BELGESİ ve faturalarını temin ederek TESCİL  EDİLMESİ için   İlçe   Emniyet  Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğine müracaat etmeleri gerekmektedir. 

Yapılan Trafik kontrollerinde; 0,26 KW ve üzerindeki elektrikli bisikletlere Karayolları Trafik Kanunu'nun 25. maddesi gereğince '172 TL Trafik ceza tutanağı düzenlenerek ve tescili yapılıncaya kadar trafikten men edilecektir.  Tescil edilen bu elektrikli bisikletlerin kullanıcıları 2918 sayılı Trafik kanununun sürücü belgelerini düzenleyen 36. Maddesine göre A-l Sınıfı sürücü belgesi sahibi olmaları zorunludur. A-2 Sınıfı sürücü belgesi olan vatandaşlarımızın A-l sınıfı sürücü belgesi almasına gerek yoktur. Bu araçları A-l sınıfı sürücü belgesi olmadan kullananlara Karayolları Trafik Kanunu'nun 36. maddesi gereğince 1.462 TL, aynı zamanda ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza tutanağı düzenlenecektir.

Yukarıdaki bilgilerin vatandaşlarımıza ulaştırılarak Ekobis ( Elektrikli Bisiklet) kullanıcılarının mağdur olmamaları için ek'te örneği olan bilgilendirme broşüründen 5.000 (Beş bin) adet basımı yaptırılarak okul önlerinde ve halkımızın yoğun olarak bulunduğu cadde ve Pazar yerlerinde T.D.P ve Trafik ekiplerimizce dağıtımı yapılmaktadır.”

Editör: TE Bilişim