Mahallesinden üretici Süleyman Aydın’ın getirdiği 50 kilogram çekirdeksiz kuru üzüm açık arttırma ile satıldı. İş adamı ve aynı zamanda CHP Büyükşehir Belediye meclis üyesi Cem Yalvaç, açık artırmada kilosu 140 TL’den 50 kilogram üzümü 7 bin TL’ye aldı. Üzümün geliri ise 15 Temmuz darbe şehitleri aileleri ve yakınlarına bağışlandı.

“Demokrasi varsa hepimiz varız”

Törenin açılış konuşmasını yapan Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, “15 Temmuz gecesi milletimiz ve milli kurumlarımız, demokrasimize kasteden alçakça bir saldırıyı önlemiştir. Halkımız sandığa ve demokrasiye sahip çıkmıştır. Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki, demokrasi varsa hepimiz varız. Demokrasi şehitlerimizi ise minnet ve rahmetle anıyorum” dedi.

“185 bin 915 ton üzüm ihraç edildi”

Çekirdeksiz kuru üzümün ilçemiz ve bölgemizde pek çok ailenin geçim kaynağı olan ürün olduğunu vurgulayan Aksoy “Çekirdeksiz kuru üzüm üretim ve pazarlama sürecinde yarattığı katma değer ile ülkemiz ve bölgemiz açısından büyük öneme sahip, bölgemize has bir üründür. 2015/2016 sezonunda bölgemiz için 196 bin ton, ilçemiz için ise 38 bin 65 ton rekolte tahmini yapılmıştı. Temmuz ayı sonu itibarı ile resmi olmayan rakamlara göre borsalarımızda yapılan çekirdeksiz kuru üzüm tescil miktarı yaklaşık 200 bin 388 ton, borsamızda ise yaklaşık 51 bin 113 ton çekirdeksiz kuru üzüm tescil edilmiştir. Tescil edilen bu üzümün 185 bin 915 tonu ihraç edilmiş, bunun karşılığında ise 384 milyon dolar ülkemize girdi sağlanmıştır” dedi.

“Tarım üstü açık bir fabrikadır”

Çiftçiliğin basit bir olay olmadığını dile getiren Aksoy, “Çiftçilik adeta üstü açık bir fabrikadır. Üretim dönemi çok uzun bir süreci kapsamaktadır. Yoğun masraflı bir emek harcanmasını gerektirmektedir. Bu nedenle çiftçimizin emeğinin karşılığını alması en doğal hakkıdır. Gerek üreticilerimiz, gerekse ticaret kesimi olan bizler, sektörün paydaşları olarak, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek, hem kendimizi, hem de sektörümüzü korumak zorundayız. Çünkü üretilen üzümün yüzde 85’i ihracata gitmektedir. Küresel piyasalardaki rakiplerimize karşı, rekabet gücümüzü yitirmememiz için dayanışma içinde olmalıyız. Bunun içinde Ticaret Borsası olarak biz üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getiriyoruz” diye konuştu.

“Üreticilerimize hayırlı olsun”

Konuşmasında tek bayrak ve tek millet vurgusu yapan Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ise ülkenin bir daha böyle bir sıkıntı yaşamaması temennisinde bulundu. Sezonun hayırlı olması temennisinde bulunan ve ürecilere bol kazançlar dileyen Başkan Kayda “Salihli ve bölgemiz bir tarım şehridir. Bizde Salihli Belediyesi olarak, Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduk. Yapılanmaya giderek, Ziraat Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ticaret Borsası ile birlikte üreticilerimiz için ciddi projeler üretiyoruz. Kısacası üreticimiz için üzerimize düşen görevleri bir bir yerine getiriyoruz” şeklinde konuştu.

“El ele vererek çözeceğiz”

“Her türlü zenginliği barındırıyoruz” diyen Salihli Kaymakam vekili Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin “Ülkemizin en değerli coğrafyasında yaşıyoruz. Bizim ülkemiz 15 kuruşluk bir ülke değildir” dedi. Çekirdeksiz kuru üzümün ülkenin ve bölgenin en önemli ürünü olduğunu belirten Bilgin, “Genel sıkıntıyı, ihracat ürünü olan üzümde de yaşıyoruz. En fazla sıkıntının başında ise ilaçlama, kurutma ve Pazar bulmada yaşıyoruz. Bunu birlik ve beraberlik içinde el ele vererek çözeceğiz. İnşallah Rus Pazarının açılmasıyla da yaş ve kuru üzümün önü açılacak” diye konuştu.

50 kilogram üzüm 7 bin liraya satıldı

Protokol konuşmalarının ardından Müftü Nurullah Sadıç’ın yaptığı duanın ardından borsaya getirilen sezonun ilk kuru üzümü açık artırma ile satıldı. 2013/2014 sezonunda 50 kilogram üzüm 25 bin liraya, 2014/2015 sezonunda 50 kilogram üzüm 10 bin liraya, 2015/2016 sezonunda 50 kilogramı 6 bin 500 liraya satılırken, bu sezon ise 50 kilogram üzüm 7 bin liraya satıldı.

Protokol üyeleri katıldı

Salihli Ticaret Borsası çekirdeksiz kuru üzüm alım-satım salonunda gerçekleştirilen 2016 -2017 yılı çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu'nun açılış törenine Salihli Kaymakam vekili Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, Belediye Başkanı Zeki Kayda, Belediye Başkan Yardımcısı Yalım Şenkaya, AK Parti Salihli İlçe Başkanı Ahat Aksoy, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Halil Aşık, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Dilek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Demir, kurumların başkan ve yöneticileri ile borsa üyeleri katıldı.
Editör: TE Bilişim