Manisa’nın ilk köy pazarı Salihli ilçesine bağlı Kemer Mahallesi’nde dualarla açıldı. Mahalle sakinlerinin el ve ev ürünleri ile gıda ve tarıma dayalı ürünlerin satışa sunulduğu Köy Pazarı’nın açılışını ise Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Belediye Başkan Yardımcıları İbrahim Karaca ve Mahmut Süreyya Karaoğlu ile Büyükşehir Salihli Koordinatörü Ali Rıza Ünveren ve mahalle halkı birlikte gerçekleştirdi. Ekonomik hayatın canlanması amacıyla Salihli Belediyesi tarafından yürütülen Kırsal Turizm Geliştirme ve Tanıtma Çalışmaları kapsamında Kemer Mahallesi’nde kurulan ilk köy pazarının açılış konuşmasını yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Harun Ürer, “Kemer Köyü 10 yıl önce bizi tarihi dokusuyla etkiledi. Bu tarihi dokunun anlam kazanması ve mahallenin bundan sonraki yaşantısı için farklı boyutlar oluşturması amacıyla bu pazarı kurduk. Köyün 1960 yıllara kadar aktif olarak çalışan Pazar geleneğinin olduğunu biliyoruz. Palamut ve susam ticareti pazarının yapıldığı bu mahallemizde pazar geleneği, artık kurulan köy pazarında mahalle halkımızın ürettiği ürünleri satarak sürdürecek. Salihli ve bölgesinden gelen vatandaşlarımız hem alışverişini yapacak, hem de buradaki tarihi dokuyu inceleme fırsatı bulacak” dedi.

“KEMER TARİH KOKUYOR”
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Harun Ürer’in ilk olarak Kemer Mahallesi’nin tarihi dokusunu tanıttığına dikkat çeken Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda “Ben bu köyümüze birkaç defa geldim gittim. Ama içerisine girip gezdiğimde ancak tarih kokan havasını hissettim. Gördüm ki bu köyümüz bizim bir tarihimiz. Biz de bu tarihimize sahip çıkmak için, halkımızın buraya Kemer Mahallemize gelerek, bu tarihimizi görmelerini ve istedik. Artık Salihli ve çevremizdeki değerlerimize sahip çıkma zamanıdır. Kemer Mahallemizde mahalle sakinlerimizin ürettikleri ürünlerini satabilmelerini sağlamak için Köz Pazarı kurduk. Bugün burada bu başlangıcı gerçekleştiriyoruz. Bu pazarın devamının sağlanması maddi ve manevi ne destek gerekiyorsa yapacağız” dedi.

“KÖYLÜMÜZ ÜRETTİKLERİ ÜRÜNLERİ SATACAK”
Kemer Mahallesi’nin Salihli’den çok önce kurulmuş bir yer olduğuna değinen Başkan Kayda “Kemer Mahalle mezarlığı Salihli mezarlığından çok daha büyük bir mezarlığa sahip. Bizde Salihli’den önce kurulan bu tarihi dokuyu tanıtmak için Kemer Mahallemizde köy pazarını kurduk. Köylümüz burada tarhanasını, yumurtasını, tereyağını satacak. Pazarımız mahallemize hayırlı olsun” dedi. Açılış sonrası pazara gelen vatandaşlar, ilk köy pazarından alışveriş yaparak, daha sonra köyün tarihi dokusunu gezme fırsatı buldu.Kemer Mahallesi’ndeki köy Pazarı açılışında ayrıca el sanatları, tezhip ve minyatür ile keçe sergisi de açıldı.
Öte yandan Kemer Mahallesi’nde kurulan köy pazarının her Pazar günü açık olacağı ve Salihli Belediyesi’nin de her Pazar günü belediye hizmet binası önünden belli saatlerde ücretsiz servis kaldıracağı öğrenildi.
Editör: TE Bilişim