Salihli Ticaret ve Sanayi Odası A Takımı'nın konuğu Ertuğrul Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul oldu. Ertuğrul, genç girişimcilere önerilerde bulunarak, “Sektörel bazda başarılı olmanın yolu kaliteli üretim yapmaktan geçiyor” dedi.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası A Takımı'nın konuğu Ertuğrul Tekstil Firması Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, "Sektörde başarılı olmanın yolu kaliteli üretim yapmaktan geçiyor. Kalite ve kontrolü bünyenizde mutlaka oluşturun. Gereksiz yere alet ve makine almayınız. İnvansiyona açık olunuz. Fuarlara mutlaka katılınız. Çalışan personelinize iş güvenliği dışında kalite ve kontrol konusunda mutlaka eğitim veriniz” diye konuştu.
"2001 KRİZİNİ FIRSATA ÇEVİRDİK"
30 makine ve 39 işçi ile çalıştıkları atölyeyi fabrikaya dönüştürdüklerini belirten Ertuğrul, şöyle konuştu: ”Ben aslen Salihli’nin Adala Mahallesindenim. Kuzenim Bülent Özkul ile İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet başladık. Birlikte yedi yıl çalıştık. 1993 yılında ayrıldıktan sonra kardeşim ile tekstil atölyesi açtık. 30 makine ve 39 işçi ile fason üretim yaptığımız atölyeyi fabrikaya dönüştürdük. 10 yıl birlikte çalıştıktan sonra ikinci fabrikayı açtık. Daha sonra işlerimizi ayırdık. Karabağlar semtinde faaliyette olan fabrikayı kardeşim diğer fabrikayı ben çalıştırmaya başladım. Tekstil sektöründe faaliyetlerini geliştirmeniz için gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorundasınız. Biz de öğle yaptık. Gelişen teknolojinin son yenilikleri olan makineleri alarak iş yerini yeniledik. Gelişen teknoloji ile üretim yapmaya başlayınca kendi alanlarında marka olmuş ünlü firmalar ile çalışmaya başladık. Çalışan personelimizi her yıl 10’ar kişilik gruplar halinde yurt dışına eğitim yaptırmaya gönderdik ve halen gönderiyoruz. Bu eğitim kapsamında personelimiz gerçekten bilinçli bir çalışma performansı sergiledi. 2000-2008 yılları arasında yaşanan ekonomik krizlere rağmen yolumuza devam ettik. 300 personele iş istihdamı sağlıyorduk. 2001 krizini fırsata çevirdik. Ertuğrul Tekstil olarak 2007 yılında TÜBİTAK’a başvuruda bulunduk. Bunda da başarılı olduk. 2008 yılında Amerika’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle diğer sektörlerde olduğu gibi biz de küçülmeye karar verdik. Şu an yaklaşık 200 personelle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
"GELİNEN NOKTADA ÖNEMLİ AŞAMALAR KAYDETTİK"
Kaliteli üretimin yapıldığı bir işletmenin daima başarılı olduğunu belirten Ertuğrul şöyle konuştu: ”Ertuğrul Tekstil firması olarak biz bir aile şirketiyiz. İşin başında biz olduğumuz için işletmenin artılarını eksilerini görebiliyoruz. Çalışan personel ile birlikte kahvaltı yapıyoruz. Öğle, akşam yemeğini beraber yiyoruz. Birlikte çalışıp, birlikte hareket edince ben onların gözünde bir ağabeyim. Bana 'ağabey' diye hitap ederler. Gelişen teknolojiyi yakından takip edebilmek için sık sık fuarlara katılıyoruz. Birlikte çalıştığımız firmalarla ilişkilerimizi geliştirmeye özen gösteriyoruz. Bugüne kadar finans kuruluşları ile hiçbir sorunumuz olmadı. Tekstil inişli çıkışlı bir sektördür. Adım adım ilerledik ve gelinen noktada önemli aşamalar kaydettik.”
"KALİFİYE ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ"
Kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Ertuğrul, ”Türkiye’nin işsizlik oranı yüzde 10’u geçmiş, biz çalıştıracak personel bulamıyoruz. Sadece tekstil sektörünün değil diğer sektörlerinde ortak sorunu kalifiye eleman. Kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bir de çalışmaya ihtiyacı olduğu halde yaptığı işi beğenmeyenler de var” dedi. Konuşmasının sonunda genç girişimcilere önerilerde bulunan Ertuğrul, ”Firmalar arası rekabet mutlaka vardır. Onun için kaliteli üretim yapmalısınız. Kendi bünyenizde mutlaka kalite ve kontrolü oluşturunuz ve hiçbir zaman elinizden bırakmayınız. Bıraktığınız an ayakta durmanız çok zor. Teknolojinin yeniliklerinden faydalanınız ama gereksiz yere alet ve makine almayınız. İnvansiyona açık olunuz. Fuarlara mutlaka katılarak sadece kendi sektörünüzle ilgili değil tüm sektörel bazda olan yenilikleri takip ediniz. Çalışan personelinize iş güvenliği dışında kalite ve kontrol konusunda da mutlaka eğitim veriniz. İşletmenizde çalışanların performanslarına çok dikkat edeceksiniz. Bir işletme para kazanacaksa, o işletmenin performansı yüzde 80-85 olmalı. Performans yüzde 80’in altında olursa bir sorun var demektir. Şayet sorun devam ediyorsa o işletmede yangın var demektir. Bu nedenle performans ve verim çok önemlidir” diye konuştu.
"BEYİN GÖÇÜNE 'DUR' DEMEMİZ GEREKİYOR"
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel de yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: ”İki yıl önce Ahmet Otman’ın hazırladığı ve 'Salihli’nin Dışarıdaki Yüzü' ismini verdiği kitap sayesinde Salihli’nin dışarıda başarılı olmuş yüzleri ile tanışma imkanı bulduk. Biz bu iş adamlarımızla gurur duyuyoruz. Salihli’de gençlerimiz en iyi şekilde yetişiyorlar. Bu gençlerimize iş istihdamı sağlayamadığımız için dışarıya gidiyorlar. Bugün gelinen noktada Salihli’nin beyin göçüne 'dur' dememiz gerekiyor. Bu nedenle dışarıda olan Salihlili iş adamlarımızı yatım yapmaya davet ediyoruz. Nedim Uysal, Salihli’de Organize Sanayi Bölgesi’nde işletmesini kurdu. Hayati Ertuğrul’un da Salihli’de yatırım yapmasını bekliyoruz." 
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası A Takımı tarafından düzenlenen ve iş adamı Hayati Ertuğrul’un konuk olduğu toplantıya, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, yönetim kurulu ve meclis üyeleri, esnaf odalarının başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, iş adamları, banka müdürleri ve davetliler katıldı. Toplantı sonunda Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Hayati Ertuğrul’a günün anısı olarak plaket verdi.

Editör: TE Bilişim