Ege Bölgesi’nin vazgeçilmez geleneği olan deve güreşleri sezonu öncesi develer havutlanmaya başlandı. Çökelek Mahalle Muhtarı Mevlüt Kılınç’ın şampiyon develeri “Tunabey 1 ve Tunabey 2”, düzenlenen törenle gelin gibi süslenerek havutlandı. Tunabey 1 ve Tunabey 2’nin yemekli havutlanma törenine mahalle halkı ve davetliler katıldı.
Ege Bölgesi’nin bir çok yerinde düzenlenen deve güreş sezonun bu yıl 20 Kasım’da Aydın’ın Karpuzlu, Söke’nin Güllübahçe ile Salihli’nin Mersinli Mahallesi’nde start alacağını vurgulayan Tunabey 1 ve Tunabey 2’nin sahibi Mevlüt Kılınç, “Develerin de güreşlere hazırlanması için havutlanması gerekiyor. Bizde bu yıl Ege Bölgesi’ndeki güreşlere katılacak olan Tunabey 1 ve Tunabey 2’yi havutladık. Havutlama törenine katılan güreş severler ve davetlilere teşekkür ediyorum. İnşallah kazasız güzel bir deve güreşi sezonu geçiririz" dedi.
Develerin havutlanması işinin bölgede deve güreşi sezonunun başladığı anlamına geldiğini vurgulayan Kılınç, deve güreşlerini Yörük kültürünün vazgeçilmezlerinden olduğunu dikkati çekerek, geleneği gelecek kuşaklara aktarmak için gayret ettiklerini ifade etti. Kılınç, Mersinli Mahallesi’ndeki deve güreşlerinin 20 Kasım’da Salihli’deki Geleneksel 3. deve güreşlerinin ise bu yıl 26 Şubat’ta yapılacağını vurguladı.
Tunabey 1 ve Tunabey 2’nin havutlama töreni yemek ikramı ile son buldu.
Kaynak: iha