Salihli Turizm Derneği Başkanı Araştırmacı-Yazar Mustafa Uçar, Adala’nın MÖ 200’lü yıllardan 1800’lü yıllara kadar geçen süreçte önemli yerleşim birimlerinden biri olduğunu söyledi. Uçar; “Kanyon kenarında yer alan temel kalıntılarından orada bir kalenin olduğunu biliyoruz. Kula-Salihli arası tespit edilebildiği kadarı ile büyük ve küçük olmak üzere 80 tane yanardağ krateri var. Bu yanar dağların 13 bin yıl önce söndüğü jeologlar tarafından yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Bugün bu volkanik alanın altında çok eski kültürlerin yaşadığını biliyoruz. Bunun en büyük kanıtı ise 26 Bin yıllık ayak izleri” dedi.

“KIZ KÖPRÜSÜ'NÜ SADECE TARİHİ ESER OLARAK KULLANABİLİYORUZ”

Gediz Nehri’nin (Hermos) eski yatağı üzerinde bulunan ve "kız köprüsü" olarak bilinen köprünün çok tanınan köprüler arasında yer aldığını belirten Salihli Turizm Derneği Başkanı Mustafa Uçar, “Kız Köprüsü olarak bilinen bu köprünün 1500’lü yıllara ait olan ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığını tahmin ediyoruz. Kitabesi olmadığı için yapının durumuna göre tahmin yürütebiliyoruz. Kitabesi olmamasına rağmen çok tanınan köprüler arasında yerini alan Kız Köprüsü, 1955 ve 1960’lı yıllara kadar çevre köylerin ulaşımını sağlıyordu. Demir köprü barajı yapılıp, yeni yol açıldıktan sonra bu köprünün hiçbir işlevi kalmadı. Kız Köprüsü gibi Roma ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma en az 10 tane köprü ayakta kalmayı başarmış. Tali yolda olan bu köprülerin günümüz koşullarında da kullanımları mümkün iken sadece tarihi eser olarak kullanabiliyoruz” dedi.
Adala Mahallesi’nde ibadete açık olan tarihi Hızır Paşa Camisi’ndeki kitabenin Nasuh Ağa tarafından yaptırılan köprüye ait olduğunun yapılan araştırmalar sonucu kesinlik kazandığını belirten Uçar, ”İbadete açık olan tarihi Hızır Paşa Camisi’ndeki kitabe, Adala ve Sart havalesinde Haran-ı Hümayun ağalarından Nasuh Ağa tarafından Gediz Nehri üzerine inşa ettirilen köprüye ait. Hızır Paşa Camisi’nden çok önce inşa ettirilen bu köprü bugün maalesef yok” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim