Manisa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, il genelinde başlatılan toplu ulaşımda dönüşüm projesi, Salihli’de de hayata geçti. Araçların anahtar teslim töreni için ilçeye giden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ilk olarak Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’yı makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Salihli Belediyesi karşısında düzenlenen anahtar teslim törenine Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, Fuat Uzun, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Burak Aslay, Büyükşehir ve MASKİ Daire Başkanları, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, S.S 24 No’lu Salihli Şehir İçi Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Baykal, Karsan Pazarlama Satış Müdürü Kaan Erkırtay ve çok sayıda Salihlili katıldı.
Engelli Taşımasına Uygun Araçlar
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehteri konseriyle renklenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende ilk olarak söz alan S.S 24 No’lu Salihli Şehir İçi Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Baykal, modern araçlarla Salihli’ye hizmet vereceklerini belirterek, buna öncülük eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür etti. Daha sonra Karsan Pazarlama Türkiye Satış Müdürü Kaan Erkırtay da bir konuşma yaparak, kurumlarının hizmetlerini anlattı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile çalışmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Erkırtay, Başkan Ergün’ün engelli taşımasına uygun araçlar konusuna hassasiyetle yaklaştığını belirterek, kendisine teşekkür etti. Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda da, ilçelerine hem Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, hem de Salihli Belediyesi’nin önemli hizmetler kazandırdığını ifade etti.
36 Araç Dönüştürüldü
Son olarak Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, kürsüye davet edildi. Manisa’nın büyükşehir olmasıyla şehir merkezinden başlayan değişim ve dönüşümün, artık Salihli’de de kendisini gösterdiğini belirten Başkan Ergün, “Dur-geç köprülerinin tarihe karışmasıyla Salihli’mizde hizmet fitilini ateşledik. Bugün de burada il genelinde başlattığımız Toplu Taşımada dönüşüm hamlemiz kapsamında 36 aracın anahtar teslim törenini gerçekleştireceğiz. Ardından MABEM ve Koordinasyon Merkezi binamızın ve Salihli Belediyemiz tarafından yapılacak atış poligonunun temelini atacağız. Nisan ayında MABEM, Gıda Bankası, Gümüşçayı Çocuk Kültür ve Sanat Merkezi, Durasıllı İtfaiye Müfrezesi ve Gümüşçayı Çok Amaçlı Etkinlik (Düğün) Salonunu sizlerin hizmetine sunmuştuk” dedi.
Salihli Meclisi’ne Atatürk Teşekkürü
Nisan ayında ilçede toplu açılış ve temel atma töreniyle güzel bir şölen yaşattıklarını hatırlatan Başkan Ergün, “Salihli Belediyemiz işbirliğiyle temelini attığımız Kapalı Yüzme Havuzu ve Spor Salonu hızla yükseliyor. Salihli Belediye Meclisi kararıyla bu güzel projemize Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün adı verildi. Bu vesileyle buna öncülük eden Zeki Başkanım nezdinde tüm Salihli Belediye Meclisine teşekkür ediyorum. Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu vatanın kurulmasında, Cumhuriyetin inşasında hayatını feda etmiş tüm atalarımızı, yiğitlerimizi, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
“Şoförlerin Talebine Kulak Verdik”
Salihli’de ulaşımda devrim gibi bir dönüşüm hamlesi başlattıklarını dile getiren Başkan Ergün, “Bildiğiniz gibi, Manisa Ulaşım Ana Planı çalışmaları kapsamında Manisa’mızın 17 ilçesinde ve bu ilçelerimize bağlı mahallelerde toplu taşıma hizmeti veren araçları günümüz teknolojisine uygun olacak şekilde dönüştürüyoruz. Ekonomik, konforlu, çevreye duyarlı, elektronik bilet sistemli, araç içi kayıt yapan kamera donanımı bulunan ve engelli erişimine uygun, alçak tabanlı araçlarla değişimi yapıldı. Bunların bir düzen ve sıra içerisinde rotasyonlu olarak, bölgesel havuz sistemi kapsamında planlanan hat ve güzergâhlarda çalışması için dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Salihli ilçemizde de şoför esnafımızla gerek Zeki Başkan, gerek bizim Ulaşım Dairemiz sık sık toplantılar düzenledi. Bu görüşmeler sonucunda; Salihli İlçesi şehir içinde toplu taşıma hizmeti veren 48 aracın, Ulaşım Ana Planı dönüşüm önerilerinde 24 adet alçak tabanlı engelliye uygun araçlarla değişimi öngörüldü. Bu bizim öngörümüzdü. Tabi işletmeci ve şoför kardeşlerimizin taleplerine de kulak verdik. Onları yok saymadık. Onların talebi ile 36 tane aracın çalışmasına karar verildi. Ortak paydada buluşmayı bildik” diye konuştu.
Mahalleler Arası Dönüşümde Sona Doğru
Salihli merkezindeki toplu ulaşımda dönüşümün mahalleye dönen köy ve Salihli-Manisa arasını da kapsayacağını ifade eden Başkan Ergün, “Ulaşım Ana Planımız kapsamında Salihli ilçe merkezinden köylere hizmet veren ve halihazırda çalışan 165 aracın, 59 adet 6 metrelik engelli erişimine uygun, alçak tabanlı araçlarla değişimini öneriyoruz. Plan kapsamında Salihli Mahallelerine toplu taşıma hizmeti veren araçlar ile ilgili toplantılarımız devam ediyor. Birkaç hafta içinde orada hizmet veren şoför kardeşlerimizle ortak paydada buluşarak, bu dönüşümü de gerçekleştirmiş oluruz diye tahmin ediyorum. Salihli-Manisa arasında hizmet veren araçlarla ilgili dönüşüm önerilerimizde de, Salihli’den Manisa İl Merkezine faaliyet gösteren araçların 12 adet 8-8.50 metre araçlar ile hizmet vermesini öngördük. Ancak, yapılan toplantılar sonucunda 14 adet mevcutta çalışmakta olan araçların engelli binişine uygun hale getirilmesi şartıyla devam edilmesine karar verdik” şeklinde konuştu.
Salihli OSB’ye Ulaşım Sağlanıyor
Dönüşüm çalışmalarını kimseyi mağdur etmeden, vatandaşların modern araçlarla yolculuk yapmaları amacıyla gerçekleştirdiklerini vurgulayan Başkan Ergün, “Bugün de yeni ve modern toplu ulaşım araçlarımızın tanıtımını gerçekleştirmek için buradayız. Öncelikle bu dönüşümün gerçekleşmesinde emeği geçen Ulaşım Dairesi Başkanlığımıza, işletmeci ve şoför kardeşlerimizle Salihli Belediye Başkanımız ve kıymetli ekibine, Karsan yetkililerine ve 24 No’lu Şehir İçi Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Baykal ve kooperatif üyelerine çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Kazasız, belasız yolculuklar diliyorum. Burada bir parantez açmak istiyorum. Yaklaşık 3 bin kardeşimizin istihdam kapısı olan Salihli Organize Sanayi Bölgesine 4 sefer ekleyerek, bölgeye ilk kez toplu ulaşım imkanı sağlamış olduk. Bu güzel çalışma da bize nasip oldu” dedi.
Başkan Ergün Salihli’ye Müjdeler Verdi
Salihli’ye müjdeler veren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “2016 yılının sonun kadar ihalelerini tamamlayabileceğimiz ve 2017 başında ihalelerine çıkacağımız, 2017 yılı itibariyle Salihli’yi ilgilendiren yatırımları paylaşmak istiyorum. Yeni müjdeleri sizlere sunmak istiyorum. 125 milyonluk liralık yatırım 2017 yılında Salihli’ye geliyor. Hayırlı uğurlu olsun. Bunları kısaca saymak gerekirse, öncelikle arkamızda bulunan pazaryerinin yerin altında otoparkıyla, üstünde pazaryeri ve meydan düzenlemesiyle bütün bu bölgenin yapımı hayırlısıyla 10 gün sonra 17 Ekim tarihinde ihalesi yapılıyor. Bir aksilik olmadığı takdirde yılbaşından önce temel atma törenini yaparsak çok büyük mutluluk duyacağız. Sadece bunun maliyeti 30-35 milyon lira arasında. İkinci olarak yine Salihli’yi çok ilgilendiren ve Salihli’yi büyük bir çileden kurtaracak olan viyadüklü katlı kavşak projemizin de ihale projelerinin çizilmesi yapılmıştı. Tahmin ediyorum önümüzdeki ay içerisinde bütün projeleri bize teslim etme noktasında gelinecek. Mevcut ayakların geleceği noktaların jeolojik çalışmaları yapıldıktan sonra Salihli’nin de yılbaşına kadar ihale sürecini tamamlamak suretiyle viyadük projesini de 2017 yılında başlatmış olacağız” dedi.
Salihli’ye yeni oto terminal
Salihli’ye yeni bir oto terminalin geldiğini müjdeleyen Başkan Ergün, “Bununla ilgili yüzde 90’a yaklaşan kamulaştırmayı bitirdik. Bu güne kadar 3 milyon liranın üzerinde bedel ödeyerek kamulaştırmaları tamamladık. Birkaç parsel sahibiyle sıkıntılar kaldı. Bununla ilgili mahkeme süreci başladı. Bunun da 2017 yılı içerisinde startını vermek niyetindeyiz. Bu da inşallah Salihli için merkezdeki trafik sıkışıklığını ortadan kaldıracak büyük bir yatırım” diye konuştu.
30 milyonluk alt yapı yatırımı
MASKİ Genel Müdürlüğü kanalıyla gerçekleştirilecek alt yapı çalışmalarından da bahseden Başkan Ergün, “Salihli halkını biraz üzeceğiz. Geçtiğimiz 5 yıllık süre içinde merkezde yağmur sularının yenilenmesini yaparken çok laf yedim. Ama sıkıntılı o süreci geride bıraktıktan sonra yapılan bütün çalışmalarla yağışlarda sorun yaşamayan bir yer olması nedeniyle bugün herkes çok mutlu. Bunun bir örneğini de 30 milyon liranın üzerinde bir yatırımla Salihli’deki yağmur suyu ve eksik kalan kanalizasyonların tamamlanması noktasındaki ihale de her şey bitti. Ya bu ay ya da önümüzdeki ay İller bankası yapım ihalesine çıkıyor. Bu da MASKİ bünyesinde yapacağımız büyük bir yatırım olacak. Başkanımızın da söylediği gibi biraz toza karışacağız ama arkasından da sorunları bitmiş yağmurda göle dönemeyen bir Salihli’yi kazandırmak niyetindeyiz. Bu yatırımımız da 2017’de başlıyor. Yine Salihli için düşündüğümüz projelerden bir tanesi örnek itibariyle söylemek gerekirse, Manisa’daki Atatürk Kent Parkı’nı biliyorsunuz. Onun bir benzeri olarak Gümüşçay projesi var. Tahmin ediyorum bir ay içerisinde yapım ihalesine çıkacağız. Yeni yıl da bu projemiz de start almış olacak. Bu rekreasyon alanını Salihli’deki kardeşlerimize kazandırmış olacağız” dedi.
Avşar ve Şüheda caddelerinin projeleri hazır
         Avşar ve Şüheda Caddeleri için hazırlanan projeyi anlatan Başkan Ergün, “Caddelerimizin şu anda projeleri bitirildi. Değerli Başkanımızın çalışmasıyla, bizim ilgili imar işlerimiz ve fen işlerimizin çalışmalarıyla son noktalara geldi. Tabi ki TEDAŞ ile ilgili kabloların yerin altına alınma çalışmalarının bitirilmesi lazım. Yaptığımız görüşmelerde bazı yerlerde bu bitirildiğini öğrendik. Bu projenin de yapım ihaleleri bir iki ay içerisinde yapılmış olacak” dedi.
En güzel hizmetleri ulaştırmaya devam edeceğiz
         Asfalt çalışmalarından da bahseden Başkan Ergün, “2015’de başladığımız ve 2016 yılında da devam ettiğimiz asfalt çalışmalarımız il genelinde 2 bin 500 kilometrelik hedef koyduk. Geride bıraktığımız süre içerisinde bu sene 2 bin 250 kilometre asfaltı yaptık. Bunun içinde de 302 kilometresi Salihli’de tamamlandı. Maliyet itibariyle baktığınız da 25-30 milyon lira civarında bir yatırım. Artık düğün salonlarını, çocuk kültür ve sanat merkezlerini, peyzaj düzenlemelerini, taş kaplamalarını söylemiyorum. Bunun yanında Atıksu arıtmalarla ilgili çalışmalarımız var. Biz Salihli’nin her zaman yanındayız. Bu makamlarda en güzelini en iyi şekilde ulaştırmaya çalışacağız. Allah sağlık verdiği sürece Zeki Başkanımla birlikte bütün ekiplerimizle sahadayız. Verilen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Allah katında halka yapılan hizmet en büyük ibadetmiş. Bunun bilincindeyiz. Bu doğrultuda bugüne kadar çizgimizi hiç bozmadık. Bundan sonra da ayrım gözetmeden bütün ilçelerimize de Büyükşehir’in en güzel hizmetlerini rabbim bize yapmayı nasip etsin” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim