Türkiye Muharip Gaziler Derneğini Salihli Şubesi, "Kore Şehitlerini Anma Etkinlikleri" kapsamında derneğin Salihli Şubesi'nde düzenlediği etkinlik ile şehitleri andı. Gazi ziyaretinde ise, Kore’de kader birliği yapan iki arkadaş bir araya geldi.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın ve yönetim kurulu üyeleri, dernek binasında gerçekleştirdikleri etkinliğin ardından, Kore gazisi 83 yaşındaki Nasuh Akça’yı evinde ziyaret etti. Ziyarete, Kore Savaşı sırasında bir buçuk yıl aynı cephede kader birliği yapan Kore gazisi 83 yaşındaki Mehmet Zeytin’de eşlik etti. Duygusal anların yaşandığı ziyarette, iki arkadaş sohbet ederek eski günleri yad etti.

29 GÜN 29 GECE KORE MACERASI
83 yaşındaki Mehmet Zeytin, 29 gün 29 gece süren maceralı yolculuğun ardından Kore’de geçen 1.5 yıllık anılarını şöyle anlattı: "32/1 tertip olarak vatani görevini yaptığımız sırada, bizleri 4. kafile olarak Kore savaşına dahil ettiler. 12 Haziran 1951 tarihinden İzmir Konak Limanı’ndan A General gemisi ile yola çıktık. Akdeniz, Süveyş Kanalı, Umman Denizi ve Japon Denizi diyerek, 29 gün 29 gecede Kore’nin Pusan şehrine ulaştık. Tren yolculuğu yaparak Büğer cephesine gittik. Burada 25 gün staj gördükten sonra, önce Seul’un 60-100 km Kuzeyinde bölgenin emniyet sorumluluğunu üstlenen tugay, daha sonra Kunu-ri bölgesine nakledildi. 1.5 yıl kaldıktan sonra Türkiye’ye döndük ”diye konuştu. Kore gazisi 83 yaşındaki Nasuh Akça ise 2010 yılında çıkan kura sonucu Kore’ye gitme imkanı bulduğunu belirterek, "Türkiye’ye dönerken Seul’da bir köprü vardı. Son gittiğimde Nehir üzerinde yapılan köprü sayısının 43 olduğunu gördüm. Metrolar yapılmış ve bugün modern bir şehir olmuş. Metrolar yapılmış. Rehberlerin bize anlattığına göre metrolardan günde 5 bin yolcu taşınıyormuş. Şehitliklerimiz çok bakımlı. 965 şehidimizin kabirleri sürekli bakım altında. Kaldığımız süre içerisinde insanları bizlere saygıda kusur etmediler" diyerek duygularını paylaştı. Ziyaret sonunda, kader arkadaşı olan iki gaziye günün anısına Kore Bayrağı hediye edildi.

Editör: TE Bilişim