Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla basın açıklaması yayınladı. Sigaranın bir bağımlılık olduğunu hatırlatan Atman, kişilerin kendi çabalarının yetersiz olduğu durumlarda sağlık çalışanlarından destek alması gerektiğini söyledi. Sigaranın bırakıldığı ilk 20 dakika içerisinde olumlu etkilerinin görülmeye başladığını söyleyen Atman, "İlk 20 dakikada kalp hızı ve kan basıncı düşer, 12 saat içinde kanda karbonmonoksit seviyesi normale iner. Bırakma sürdürüldüğünde ise bu olumlu etkiler sürer. Örneğin; 15 yıl sigara içilmediğinde, kalp hastalığı riski hiç sigara içmemiş bir bireyle eşit seviyeye iner" diye konuştu.

"Bırakamıyorsanız sağlık çalışanlarından destek alın"
Sigarayı bırakmadaki bir takım yanlışları sıralayan Atman, sigarayı bırakmanın bir bağımlılıktan kurtulma çabası ve başarısı olduğunu belirterek, "Sigara içmeyi bırakmak, sigara içmekten vazgeçmek aslında bir çeşit bağımlılıktan kurtulma çabasıdır ya da başarısıdır. Dolayısıyla, bazı insanlar için kolay olan bu davranış bazıları için zor olabilir. Sigarayı bireysel çabalarıyla bırakamayan kişiler, gerektiğinde sağlık çalışanlarının da desteği ve yardımlarıyla, bu alışkanlık terk edilebilir. Önemli olan kişinin bireysel ya da sağlık çalışanları tarafından yönlendirildiği veya desteklendiği çabasının sürmesidir. Bunun için en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurulmalıdır" şeklinde konuştu.
Kişilerin sigara içerek sadece kendi sağlıklarına zarar verdiği inanışının büyük bir yanlış olduğunu söyleyen Atman, "Bugün sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olarak dünyada yılda 600 binden fazla ölüm meydana gelmektedir. Dolayısıyla, sigara içenler çoğunlukla başkalarına da zarar vermektedirler. Zarar verilenlerin çoğunluğu da çocuklar ve kadınlardır. Kamuya açık kapalı alanlarda kapsamlı tütün kullanımı yasaklarına uymak bu zararı azaltacak en önemli adımlar arasındadır" ifadelerinde bulundu.

"Düşük değerde ya da mentollü sigara içiyorum' diye kendinizi kandırmayın"
Sigarayı tek tük tükettiğini ya da düşük değerde sigara içtiğini söyleyerek kişilerin kendilerini kandırdığını sözlerine ekleyen Atman, "Bu gibi durumların kişide rahatlık duygusu sağladığı ancak sigaranın psikolojik ve fiziksel tehdidinin aynı boyutta devam ettiği bilinmelidir. Yani sigarada nikotin gibi değerlerin düşük olması daha az zararlı olduğu anlamına gelmez. Hatta yapılan bazı araştırmalarda sigarayı filtreli içmenin daha zararlı olduğu, mentollu sigaraların bronşçukları açarak katranın akciğere geçmesinde daha uygun bir ortam hazırladığını iddia edilmektedir. Mentollü sigaraların tüketim açısından teşvik edici olduğu da unutulmamalıdır" dedi.
Sigarayı bırakmış olabilmek için kişilerin en az 1 yıl boyunca hiç sigara içmemiş olmaması gerektiğini belirten Atman, "Dolayısıyla, sigarayı bırakmayı düşünenlerin, planlayanların bu bilgiyi kavrayarak planlarını yapabilmeleri önemlidir" diye konuştu.

"Sigarayı bırakmak her yaşta, sağlıklı ya da hasta bütün bireylerde yararlıdır"
Özellikle yaşı ilerlemiş olan bireylerin "Bu yaştan sonra sigarayı bıraksam neye yarar" gibi söylemlerinin büyük hata olduğunu belirten Atman, "Sigarayı bırakan herkes için olumlu etkiler ilk 20 dakikada başlar. Sigarayı bırakmak her yaşta, sağlıklı ya da hasta bütün bireylerde yararlıdır, bu yararlar yıllar boyu bilimsel kanıtlarla ortaya konuşmuştur. Yukarıda yazılı olan ve benzeri doğru olmayan inanışlar, toplumda kişilerin kimi zaman olumlu davranışlara yönelmelerine engel olur. Bilinen bu yanlışları düzeltmek halk sağlığı uzmanı olarak bizlerin toplumsal bir sorumluluğudur. Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği de bu sorumluluklarının bilinciyle sigara içenleri kendi sağlıkları başta olmak üzere; sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir gelecek için sigarayı bırakmaya davet etmektedir" ifadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilişim