Dünya genelinde oldukça zor üretilen ve az miktarlarda bulunabilen safrana, ülkemizde sarı altın denilmektedir. Dünyada bir ilk olarak bir yerleşim yerine adını veren safran, ülkemizde en çok Safranbolu ilçesinde üretilmektedir. Türlü dertlere şifa kaynağı olan ve gıdadan kozmetiğe pek çok alanda kullanılan safran oldukça etkili ve kuvvetli bir bitkidir.
Dünya üzerindeki en pahalı maddelerden biri olan safran, yemeklerden parfümeri sektörüne, kumaş boyamadan ilaç yapımına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Üretimin az olmasının sebebi aslında yarım kilo safranın 80 bin çiçekten elde edilebiliyor olmasından kaynaklanmaktadır. Safran her ne kadar az olarak üretilse de işlevi oldukça büyüktür. Çünkü kendi ağırlığının 100 bin katı fazla suyu sarı renge boyama özelliğine sahiptir.
1-Safranın Kullanım Alanları: Safran genel olarak boyama ve tekstilde kullanılmaktadır. Kendi ağırlığının 100 bin katını boyayabilme yeteneği ile de oldukça ideal bir boyama aracıdır. Ayrıca baharat olarak da kullanılmaktadır. Özellikle de pilavlara muhteşem bir altın rengi vererek enfes bir lezzet katmaktadır. Ayrıca şekerlemeler ve likörlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Kozmetik, parfümeri ve ilaç sanayinde kullanılması ile safran daha fazla değer kazanmaktadır. Gıdalarda ise balık ve deniz ürünlerinde kullanılmaktadır.
2-Kadınlar İçin Kullanımı: Safranın özellikle de kadınlara pek çok faydaları bulunmaktadır. Adet gecikmeleri, düzensizliği, adet sırasında ve öncesinde hissedilen ağrı ve sancı için safran eşsiz bir üründür. Özellikle de rahim kaslarını uyararak adet söktürmektedir. Sinirler üzerinde de önemli etkilerinin olması ile sakinleştirici, rahatlatıcı ve gevşetici özelliğe sahiptir. Uyarıcı etkisinin olması da cinsel olarak isteğe neden olmaktadır. Adet öncesi ve adet dönemi semptomları için en uygun çözüm yoludur.
3-Solunum Yolları: Pek çok solunum yolu hastalığına, astım, bronşit, öksürük ve sinüzite iyi gelen safranın iyileştirme özelliği bulunmaktadır. Özellikle de grip ve soğuk algınlığı durumunda ateş ve öksürüğü kesme özelliği bulunmaktadır.
4-Mide ve Sindirim: Mide ağrılarına, ekşimelerine ve yanmalarına, sindirim sorunlarına, hazımsızlığa, kabızlık ve ishale de iyi gelmektedir.
5-Gözler: Pek çok faydasının yanında safran gözler için de şifa kaynağıdır. Özellikle de yaşlanmaya bağlı olarak göz kaslarının işlevlerinde ve görmede ortaya çıkan zayıflığa karşı koruyucu ve onarıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca görüşü keskinleştirmektedir.
6-Beyin: Safran beyin için de mükemmel bir koruyucu ve olumsuzlukları onarıcı etkiye sahiptir. Safranı çay olarak tüketmek ya da çiğnemek mutluluk ve neşe vermekte, beyin fonksiyonlarını düzene sokarak depresyonu önlemektedir. Beyindeki seratonin düzeyini etkileyerek de sağlık açısından önemli faydalar sağlamaktadır. Kanser üzerinde de etkileri bulunan safran, kanser hücrelerinin büyümesine engel olarak pek çok kanser çeşidi ile mücadeleyi kolaylaştırmaktadır.
İster çay olarak, ister yemeklerde baharat olarak kullanılsın safran hangi şekilde olursa olsun sağlığa önemli faydalar sunmaktadır. Safran ilgili olarak da sizlere güzel bir site tavsiye ederim.
 

Editör: TE Bilişim