Türkiye'nin üzüm üretiminin yüzde 85'ini karşılayan Manisa'da üzümde kalıntı sorunu çözüldü. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, ihracatçılar tarafından yapılan laboratuvar incelemelerinde üzümde hiçbir kalıntıya rastlanmadığını bildirdi. Bir hafta içinde yeni sezon kuru üzümün yurtdışına ihraç edilmeye başlayacağına dikkati çeken Özkasap, "2016-2017 ürününün hasadı devam ediyor. Şuanda sergilerden üzümler kalkıyor. Üzümde kalıntı nedeniyle geçtiğimiz yıl büyük sıkıntı yaşatmıştı. Ancak yapılan çalışmalarla bu yıl üzümlerde herhangi bir sıkıntı yok. Üzümlerimiz tertemiz. Sistem yerine oturdu. Kalıntı olmayan üzümleri üretmek ve dünya pazarına sunmakta elimizin güçlü olduğunu gördük. Sergilerden kalkan üzümlerde sıkıntı da yok. Sergiden kalkan üzümlerin ihracatçılar tarafından yapılan laboratuvar çalışmalarında şu ana kadar kalıntı maddesine rastlanmadı" dedi.

Manisa Ticaret Borsası'nda çekirdeksiz kuru üzümün kilosu en az 2.70 lire, en çok ise 3.70 liradan işlem gördünün altını çizen Özkasap, "Üreticinin üzüm fiyatlarından şikayetçi. Bizde bu fiyatları beklemiyorduk. Ama yurtdışındaki piyasaların geçtiğimiz döneme göre ağır olması ve Avrupa Birliği'ndeki ekonomideki sıkıntılar nedeniyle fiyatlarda düşüş yaşanıyor" diye konuştu.

'OKUL ÜZÜMÜ PROJESİ BEKLENİYOR'
Üreticinin yüzünün gülmesi için 'Okul Üzümü Projesi'nin devam etmesi gerektiğini dile getiren Özkasap, iç tüketimin de az olduğuna dikkat çekti. Özkasap, şöyle devam etti: 

"Geçen yıl okul üzümü projesi vardı. Bakanlar Kurulu'ndan geçti imzalandı ama geçen yıl üzümlerde sıkıntı vardı. Kalıntı ile birlikte okul üzümü projesi çok fazla devreye girmedi. Ama bu sene okul üzümü için görüşmeler yapıldı. İç piyasada tüketim çok düşük. 10 yılda bu yana kişi başı tüketim 250 gram civarında. Bunu artırmak ve okul üzümü projesini yeniden hayata geçirmek için çalışmalar sürüyor."
Editör: TE Bilişim