Yurt dışından getirilen ilaçların SGK tarafından getirilip, Posta ve Telgraf PTT tarafından hastalara ulaştırılacak olmasına eczacılardan sert tepki geldi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan 29. Bölge Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, “Türk Eczacılar Birliği’nin yaklaşık 20 yıldır Türkiye’de ruhsatı olmayan ilaçları getiriyor. 2007 yılından bu yana da sosyal güvenlik kurumu bu ilaçların bedelini ödüyor. Yapılan işbirliği ile SGK kendi bünyesinde bir birim kurup bu ilaçları PTT aracılığı ile Türkiye’ye getirmek istiyor. Yani artık postacı mektup yerine ilaç getirecek. Bunda çok büyük sakıncalar var” dedi.

“İLAÇ ÇOK CİDDİ BİR ÜRÜN”

İlacın çok ciddi bir ürün olduğuna dikkat çeken Balı, “Türk Eczacılar Birliği’nin bundan çok büyük bir kar elde ettiğini anlattılar. Bu kesinlikle doğru değil. TEB elde ettiği cüzi karı Türkiye’nin her mahallesinde hizmet veren 25 bin eczacıya yaptığı işin karşılığında hizmet bedeli olarak dağıtıyor. Sistem şöyle işliyor. TEB Avrupa’da ilaç firmasını buluyor. İlacı alıp Türkiye’ye getiriyor. Eczane aracılığıyla hastaya ilacını ulaştırıyor. Şimdi sistem neye dönecek? Sistem SGK’nın kurduğu birimle ilacı firmadan alacak postacı hastaya ilacını teslim edecek. Bu çok tehlikeli, ilaç sadece eczaneden eczacı tarafından verilmesi gereken bir üründür. Çok ciddi bir üründür. Yanlış endikasyonda ölümlere bile sebep olabilir” dedi.

“BU HATADAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ”

Bu hatadan bir an önce dönülmesi gerektiğini söyleyen Balı, “Buradaki en büyük sıkıntılardan biri de bu ilaçlara çok pahalı ilaçlar. Hassas ilaçlar ve kırılabilecek ilaçlar. Soğuk zincirle gelen ilaçlar. Soğuk zincir kuralına uyulması gereken ilaçlar. Soğuk zincirdeki ilaçlar belirli bir sıcaklık aralığında kalmazsa ilaç bozulur. Şimdi aklımıza şu sorular geliyor. Bir PTT bu ilaçları getirirken bu soğuk zincir kurallarına nasıl uyacak? İkincisi ise zaman kriteri nasıl sağlanacak? Bu işin çözümü bu değildir. Bu ilaçlar yurt içinde ruhsatlandırılarak diğer ilaçlar gibi MEDULA sistemi üzerinden SGK ödenmelidir. Ama kurum buna çok fazla yanaşmıyor” şeklinde konuştu.

Haber:Adil Bağcı
 

 
Editör: TE Bilişim