Yoğun bakım ünitesinde 1 yatak ve serviste 1 oda olmak üzere hastaların yakın takip ve gözetim altında tutulduğu bir servis oluşturuldu.  İnme ünitesinde Dr. Süleyman Çingirt, Dr. Serkan Saka, Dr. Muzaffer Balsoy, Dr. Ali Erciyes görev yapıyor. Çok yüksek oranda da hastalarda hasar bırakarak geri kalan hayatını başkalarına muhtaç hale gelen felçli hastaların yeniden hayata tutunması için umut olan İnme ünitesi hasta kabulüne de başladı.  İnme ünitesinde tedavi gören ilk hasta 67 yaşında bir erkek oldu.  Konuşma bozukluğu ve sol tarafta güçsüzlük sebebiyle olayın 1. saatinde acil servise müracaat etti. Yapılan ilk değerlendirmede pıhtı eritici tedaviye uygun olduğu anlaşılması üzerine tedaviye başlandı. Tedavinin 2. Saatinde hastanın konuşma bozukluğu ve sol taraf güçsüzlüğü düzeldi. 27 ve 48 saatlik kontrollerde hastanın tamamen düzeldiği ve hastalıktan hiçbir eser kalmadığı gözlendi.

Manisa Devlet Hastanesi Başhekimi ve Yöneticisi Uzm. Dr. Zafer Ulusan, hastane bünyesinde vatandaşlara böyle bir hizmet vermekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada inmenin yer aldığını belirten Dr. Serkan Saka, “Bu hastalara pıhtı eritici dediğimiz bir tedavi uygulanıyor. Uygun hastalarda ilk 3 saat içinde, fakat son dönemlerde 4,5 saate kadar da uzatıldı. Eğer hasta 4,5 saat içinde başvurursa, laboratuvarında herhangi bir sıkıntı yoksa hastaya uygulanıyor. İlk hastaya başladık. Hastamız tamamen düzeldi. Bu tedaviyi almamış olsaydı felçli kalırdı, fizik tedaviyle uğraşırdı. Yani uzun bir yatış süresi olacaktı. Vatandaşlarımız felç durumunda yani elde kolda kuvvet kaybı, güçsüzlük, uyuşma, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu gibi durumlarda derhal zaman kaybetmeden hastanemizin acil servisine müracaat etmelidir.  Böylece tedaviye başlanmış olur. Amacımız toplumsal farkındalık oluşturmaktır.” dedi.

Saka, “Filmlerinde herhangi bir sorun yoksa tedavi 1 saat sürüyor. Hastaları yoğun bakımda izliyoruz. 24. saatte bir tomografisi var. Orada lezyonunu görüyoruz.  Manisa’da inme hastası çok var ama önemli olan bu hastaların en kısa zamanda bile gelmesidir. Burada süre çok önemli.  Hastaya bundan sonraki yaşamında kimseye bağımlı olmadan yaşama şansı sağlıyor.” diye konuştu. 



Editör: TE Bilişim