Manisa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ayhan Korkmaz, 26 Ekim Hasta Hakları Gününe özel açıklamalarda bulundu.
Hasta haklarının ’hasta, sağlık çalışanı ve sağlık kuruluşu arasında uyulması gereken ilkeler bütünü’ olduğunu söyleyen Korkmaz, hasta hakları hakkında şunları söyledi: "Bir sağlık kuruluşuna sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanma, bilgilendirme ve bilgi isteme, sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme, mahremiyete saygı gösterilmesini isteme, bilgilerin gizli tutulmasını talep etme, tedaviyi reddetme veya rıza gösterme, dini vecibeleri yerine getirebilme hakkı, insani değerlere saygı gösterilmesi hakkı, ziyaret ve refakatçi bulundurma hakkı ve herkesin, sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olmayı bekleme ve bunu isteme hakları vardır."

"Hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklardır"
Hasta haklarını, hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan sorunların çözümü olarak gördüğünü belirten Genel Sekreter Korkmaz, sağlık çalışanlarının hastaya ve hastanın da sağlık çalışanlarına karşı görev ve sorumlulukları bilmesi gerektiğine dikkat çekti. Korkmaz, hasta haklarının daha iyi bir sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklar olduğunu vurguladı.

"Bir buçuk yılda 18 hak ihlali tespit edildi"
2015 yılı içerisinde Manisa Kamu Hastanelerinde 800 kişinin hasta haklarına müracaat ettiğini dile getiren Korkmaz, "Bunların 710’u hastanelerimizde bulunan Hasta İletişim Merkezinde, 90’ı ise Hasta Hakları Kurulunda çözümlenmiştir. 2016 yılı ilk 6 ayında ise 433 müracaat yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde geçtiğimiz yıl 15, 2016’da ise 3 hasta hakkı ihlali tespit edilerek sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılmıştır" diye konuştu.
Kaynak: iha