Sağlık Hizmetleri Öğretmenleri Meltem Çayhan ile Melisa Cansu Akbaş,  halk arasında şeker hastası diyabet konusunda öğrencileri bilgilendirdiler.  Kan şekerinin gün içinde aşırı yükselmesi ya da aşırı düşmesi durumları sonucu gelişebilen rahatsızlar, bu hastalığın sebep olabileceği komplikasyonlar ve nasıl korunuz, tedavisi nedir, diyabetli arkadaş olarak yaşamayı öğrenmek konusunu ele aldılar.
Kişinin kan şekeri düştüğünde ya da yükseldiğinde farklı farklı belirtilerinin olduğunu kaydeden Meltem Çayhan, “Kan şekeri düştüğünde bulanık görme, elde ayakta titreme, aşırı terleme gibi durumlar yaşanabiliyor. Bu tıbbın en acil durumudur.  Müdahaleyi çok çabuk yapmamız gerekir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişileri ölüme götürebilecek bir durumdur.  Ondan dolayı acil müdahale edilmelidir. İnsilün yaparak şekeri normal seviye çekmeliyiz. ” diye konuştu.
Stresin şekerin yükselmesinde çok etkili olduğunu belirten Çayhan, “Stres bazen yiyecekler kadar, bazen de onlardan çok etki yapabiliyor kan şekerinde özellikle yükselmesi yönünde. Bazen insülin yapıyorsunuz kan şekeri düşmeyebiliyor stres bağlı. Olabildiğinde diyabet hastaları stresten uzak bir yaşam sürmelidirler.  Hayatlarını düzenlemeleri gerekiyor. Yemek saatlerini planlamalılar” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim