Türkiye’de ilk defa çölyak hastalarına yönelik hazırlanan Glutensiz Beslenme Eğitimi Projesi, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilerek 15 bin TL hibe desteğiyle 7 Ağustos tarihinde hayata geçecek. Glutensiz yemek şefi tarafından uygulamalı olarak verilecek eğitim sayesinde çölyak hastaları kendi yemeklerini kendileri hazırlayabilecek.

Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği tarafından hazırlanarak Zafer Kalkınma Ajansına sunulan Glutensiz Beslenme Eğitimi Projesi hibe desteği almaya hak kazandı. Çölyaklılara yönelik düzenlenecek bir günü teorik, 7 günü uygulamalı glutensiz beslenme eğitimiyle çölyak hastaları artık kendi yemeklerini kendileri yapabilecek hale gelecek.

Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, “Türkiye’de ilk olacak olan bir proje. Glutensiz beslenme ve glutensiz mutfak eğitimi alacağız. 8 gün sürecek bir eğitim olacak. 8 günlük eğitimin içinde bir gün teorik eğitim olacak. Glutensiz bir şef eşliğinde sürecek olan projede 7 gün boyunca mutfakta 25 tane dernek üyemiz Manisa İsmet İnönü Kız Meslek Lisesinin mutfağında glutensiz şeften birebir glutensiz yemek, glutensiz ürünlerin yapılmasıyla ilgili eğitim alacağız. Çölyaklıların ömür boyu glutensiz beslenme zorunluluğu olduğu için ve glutensiz beslenme kolay bir beslenme diyeti değil, çünkü gluteni alınan undan bir şeyler yapmak çok zor. Nişasta ağırlıklı oluyor. Bununla ilgili bir proje yazmıştık. Bu Zafer Kalkınma Ajansı ve Türkiye’de ilk defa uygulamalı bir eğitim olacak. Bizim için de bu önemli. Bunun Türkiye’de yayılmasını istiyoruz. Çünkü çölyaklıların en büyük ihtiyaç duyduğu şey evde beslenme, kendi ürünlerini kendilerinin yapmaları. Bununla ilgili yaşadığımız büyük sıkıntıları da böylelikle aşmayı planlıyoruz. Buradaki kursiyerlerin sürdürülebilirliği de olacak. 20-25 kişi eğitim alacak. Bu eğitim alacak kişiler, bundan sonraki çölyaklılara ya da glutensiz beslenmek isteyen kişilere de eğitim vererek hizmet verecek. Diğer dernek üyelerimiz de bu şekilde faydalanacak” dedi.

“Manisa’da çölyaklı bir turistin yiyebileceği bir şey yok”

Eğitimle ikinci bir amaçları olduğunu da dile getiren Şivecan, “Manisa’da gastronomi turizmini canlandırmak istiyoruz. Dernek olarak Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneğiyiz. Hem çölyak hem organik beslenme misyonumuz var. Bununla ilgili adımları da atacağız. Manisa’da gastronomi turizmi ile ilgili eksikliğin olduğunu düşünüyoruz, inşallah bunu da dernek olarak üstlenmeyi istiyoruz. Manisa’da çölyaklı bir turistin yiyebileceği bir şey yok. Biz bunu sağlayalım istiyoruz. Manisa’da coğrafi işaretlenmiş çok sayıda yiyeceğimiz var Akhisar köftesi, Manisa kebabı, Salihli odun köfte, Alaşehir kapaması gibi. Bunların yapımıyla ilgili, bunların öğretileriyle ilgili bir misyon üstlenmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Mutfak eğitimlerini Türkiye’nin ilk glutensiz yemek şefi verecek

Proje kapsamında verilecek eğitimlerin İsmet İnönü Kız Meslek Lisesinde gerçekleştirileceğini kaydeden Şivecan, şunları söyledi:

“Bir gün Halk Eğitim Merkezinden 8 saatlik beslenme eğitimi alacağız. Arkasından 7 gün boyunca da birebir mutfak eğitimi alacağız. Mutfak eğitimi Türkiye’nin ilk glutensiz şefi olan Süleyman Engin tarafından verilecek. Beslenme eğitiminin lansmanını ve taçlandırmak için 12 Ağustos tarihinde bir açık büfe etkinliği yapacağız. Kursiyerlerimizin öğrenmiş olduğu ürünleri, glutensiz beslenme ürünlerinin sergilendiği, yenilip içilebilecek bir açık büfe etkinliği olacak. Mecliste kurulan Çölyak Araştırma Komisyonundaki milletvekillerimizi, vali beyi, belediye başkanlarımızı çağıracağız. Buradaki amacımız Manisa’da bunun en üst seviyede duyurulması bizler için çok önemli. Çölyaklıların bize ulaşması gerekiyor, hala Manisa’da ulaşamadığımız insanlar var.”
Kaynak: iha