Uzman Fizyoterapist-Osteopat Orhan Ersan Mescigil, hala omurga gelişimi süren küçük yaştaki çocuklarda sırt eğriliklerine neden olan okul çantalarına ilişkin uyarılarda bulundu. Sırt çantası ağırlığının öğrencinin ağırlığıyla doğru orantılı olması gerektiğine dikkat çeken Mescigil, "Omurgamızın bir ağırlık merkezi var. Dışarıdan kullanılan objelerin bu merkezi ne kadar sağa sola öne arkaya yerini değiştirmesi sonucu omurgaya zararları muhtemel olacaktır. Özellikle günümüzde müfredatın çok yüksek olması, çocukların çantalarında çok daha fazla kitap taşıyarak, sırt çantalarının ağırlaşmasına sebebiyet vermektedir. Çocuklarımız eğer çok ağır çantayı eşit şekilde her iki koluna taksalar bile, bu sefer omurganın ağırlık merkezini arkaya doğru yerini değiştireceği için omurganın arkasında faset eklemlere çok fazla yük verecektir. Bu ileriki süreçte omurganın alt kısmındaki eğrinin daha fazla arkaya gitmesine bu da arka bölgedeki faset eklemlerin kıkırdaklarının zarar görmesine sebebiyet verebilir. Aynı zamanda ön tarafta taşıyıcı yük alan disk sistemlerinin de uzun zaman da yanlış kullanılması, ileri de bel fıtığı ve boyun fıtığına yol açması muhtemeldir" dedi. 

Mescigil, ağır okul çantalarının tek taraflı omuz askısıyla taşınmasının kas zorlanmalarına neden olduğunu da belirterek, "Mümkün olduğunca çocuğun en az kitabı taşıması ve bunu çift taraflı takması önem arz etmektedir. Özellikle ergenlik dönemine giren çocuklarımız da çift taraflı kullanım daha çok tek omuza takma eğilimi olmaktadır. Bunu arkadaşları arasında bir sosyal izolasyon olarak görüp, tek taraflı takmaya itilmektedir. Bu yanlış bir olay. Bu şekilde omurganın ağırlık bölgesi yanlara doğru yer değiştirdiği için, omurganın arkadan bakıldığı zaman bir skolyoz pozisyonunun gelişmesi muhtemeldir. Bu şekilde omurganın sağında ve solunda olan kaslardan bazıları daha çok kuvvetlenerek, bazıları da zayıf kalacaktır. Bu omurganın skolyoz deformitesini oluşturabilecektir. Bu da ileriki dönemlerde omurga da bel fıtıklığı ya da mekanik bel ağrıları yaşayacaktır" diye konuştu. 

ÇEKÇEKLİ ÇANTALAR TERCİH EDİLMELİ

Çocukların sağlığı açısından kullanmaları gereken okul çantalarına ilişkin velilere öneride bulunan Mescigil, "Sırt çantası yerine çekçekli çantaları kullanabiliriz. Çekçekli çantalarda ise belirli bir süre sağ kol, belirli bir süre sol kolla çekilerek, her iki tarafından çalıştırılması geleceğe dair önemli" dedi.

 
Editör: TE Bilişim