Şairin; "Düş yola fark eyleme pa vü seri"
Mısrasının sırrına erenlerin gittikleri bu yol Rumeli fatihleri Sultanların, Akıncı Beyleri Paşaların,  Gazi Dervişlerin yoludur. 
Bu yol gönül sırrına erenlerin yoludur.
Rumeli Kültürü ve Tarihinin unutulmaması için Araştırma ve Kültür çalışmalarım nedeniyle 29 Haziran 11 Temmuz tarihleri arasında İtalya ve Makedonya'da yapmış olduğum Resmi temaslarımı ve izlenimlerimi sizinle paylaşmak istedim. 
Dostlar; İtalya'nın Venedik ve Gemona Şehirlerini ziyaretimin ardından 3 Temmuz günü Üsküp'e geri döndüm.
Üsküp'te kaldığım 8 gün boyunca ilk önce Makedonya'da faaliyet gösteren 65 Türk Derneklerinin çatı kuruluşu olan Makedonya Türk Sivil Teşkilatları Birliği 'MATUSİTEB' Genel Merkezini ziyaret ettim. 
Üsküp'e en hakim tepede bulunan Mustafa Paşa Camiinde kıldığım şükür namazının ardından Caminin tam karşısında bulunan cadde üzerinde, Arnavutluk Büyükelçiliğine komşu olan bir binada Genel Başkan Hüsrev Emin ile Makedonya Türklerinin Tarihi ve Kültürü hakkında sohbet ettik. 
Görüşmenin ardından 'MATUSİTEB'in tam karşısında bulunan T.C. Üsküp Büyükelçisi Sayın Tülin Erkal Kara Hanımefendiyi ziyarete gittim. Büyükelçimizin asistanı Tülay İbrahim beni kapıda karşıladı. 
Büyükelçimiz Hanımefendi, her zamanki nezaketi, samimiyeti ve kibarlığı ile beni kapıda karşıladı. 
Büyükelçimize 'Saruhan'dan Rumeli'ye Gönül Köprüleri' isimli kitabımı ve hediyelerimi takdim ettim. Manisa Halkının selamlarını söyledim. Büyükelçimiz de Manisa halkına selamlarını iletti. Rumeli Kültürü ve Tarihi üzerine sohbet ettik. Büyükelçimiz bana karşı çok saygılı. Kendisini her ziyaretimde bana; "Hocam. Siz benim için çok değerlisiniz. Kapımız size her zaman sonsuza kadar açıktır" der. 
Kahvelerimizi yudumlar iken sohbetimizde bana "Hocam. İzniniz olursa Saruhan'dan Rumeli'ye Gönül Köprüleri adlı son kitabınız için Üsküp'te 10-15 Eylül tarihleri arasında imza günü ve söyleşi etkinliği düzenlemek isterim. Sizin düşünceniz nedir?" diye sordu. "Ben düzenleyeceğiniz  böyle bir etkinlikten onur duyarım" dedim.
Büyükelçimiz Üsküp Yunus Emre Kültür Merkezine konu ile ilgili talimat vererek söyleşi hazırlıklarını başlattı. Kendisine teşekkür ettim. Büyükelçimiz benim kızım gibi. Her zaman söylerim. Bizim hukukumuz baba - kız gibidir.
Daha sonra, Makedonya Devlet Bakanı vev T.H.P. Genel. Bsk. Prof.Dr. Adnan Kahil tarafından Makedonya Hükümet Binasındaki makam odasında ikili bir görüşme gerçekleştirdim. Bakan bey ile Makedonya Türklerinin dünü ve bu günü üzerine sohbet ettik. Manisa Halkının selamlarını söyledim. 
Daha sonra ise, Üsküp'te yayınlanan Balkanların en prestijli yayın organı 'Tıme Balkan Gazetesi'nin daveti üzerine Köprü Derneğinde Gazeteci Seyyid Emin kardeşim benimle röportaj yaptı. Ben Türkiye'ye dönünce röportaj yayınlandı. 
Röportajı:  (http://timebalkan.com/sizin-gitmediginiz-yerlere-baskalari-gidiyor/) adlı bu link adresinden internetten okuyabilirsiniz. 8 günlük sürede gerçekleştirdiğim temaslarımdan fırsat buldukça doğup büyüdüğüm köyüm Zirovnica'ya uğradım. Ata mezarlarımı ziyaret ettim. Köyde bulunan akrabalarım ve köylüler ile sohbet ederek hasret giderdim. Manisa'nın güzel insanlarına Rumeli'de yaşayan Türk ve Müslüman gönül dostlarımızın selamlarını getirdim. Selam ve Dua ile...