CHP Kadın Kolları, Türk Kadınına seçme ve seçimle hakkının verilişinin 82'inci yılı dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP İl Başkanı Halil Tokul, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zühre Karabulut, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Serpil Cebeci, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Zerrin İşnel, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Gülşah Durbay, CHP Yunusemre İlçe Gençlik Kolları Başkanı Sevil Buse Cebeci, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Özge Arslan ve partili kadınlar katıldı.

"MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Toplantıda ilk olarak konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zühre Karabulut, "Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin üzerinden 82 yıl geçmesine rağmen hayatın her alanında olduğu gibi temsil etme ve teslimiyet noktasında çok gerilerlerdeyiz, hiç iç açıcı bir durumda değiliz. Biz bu oranların daha yukarılara çıkması için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
CHP İl Başkanı Halil Tokul ise, "Bugün kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82'inci yılını kutluyoruz. Rahmetli İsmet İnönü ve 189 arkadaşının verdiği önergeyle 317 milletvekilli ilk parlamentomuzda 258 milletvekilinin kabul oyu ile kadına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Bu anlamda bütün kadınlarımızın önümüzdeki süreçte siyasette, ekonomide, güncel yaşamda daha güçlü bir şekilde yer alması için çalışmalımızı sürdüreceğiz" dedi.
Türk Kadının seçme ve seçilme hakkının verilmesini özel bir gün olarak nitelendiren CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, "Bugün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82'inci yıl dönümü, 82 yıl önce bugün çağdaş, laik yaşamı savunmak ve eşit yurttaşlık hakkını elde edebilmemiz için bize bu hakkı veren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha anıyoruz" dedi.

"2 MİLYON 200 BİN KADIN OKUMA YAZMA BİLMİYOR"
 
İstatistiki verilerle kadının ülke yaşamındaki durumunu ortaya koyan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, "Bugün Türkiye'de 2 milyon 600 bin okuma yazma bilmeyen insan var ve bunların 2 milyon 200 bini kadın, yani her okuma yazma bilmeyen her 5 kişiden biri kadın, lise ve dengi okul mezunu erkelerin oranı yüzde 23,2 iken kadınların oranı ise yüzde 15. Ülkemizin yüzde 14'ü fakülte ve yüksek okul mezunu ama üniversite mezunu erkeklerin oranı yüzde 16 iken kadınların oranı yüzde 11'dir" dedi.

ALTIOK'TAN ÇARPICI MİLLİ GELİR TESPİTİ

Kadınların istihdama katılımının Avrupa düzeyinde olması durumunda Türkiye'de kişi başına düşen gelirin yüzde 20 artacağını savunan Altıok,"Kadınlar okumazsa, kadınlar eğitim almazsa Türkiye ne ilerleyebilir. Ne kalkına bilir. Neden çağdaş Cumhuriyet hedeflerine erişebilir. Erkeklerin iş gücüne katılma oranı yüzde 71,3 iken, kadınlarda 30,3. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 65, kadınlarda yüzde 26. İstihdama katılım bakımından Avrupa Birliği ortalaması yüzde 63, Türkiye bu bakımdan Avrupa'nın en kötü ülkesi halbuki kadınların istihdama katılımı Avrupa düzeyinde olsa Türkiye'de kişi başına düşen gelir yüzde 20 artacak. Ekonominin çöküş noktasına getirildiği bu günlerde buna özellikle dikkat çekmek istiyorum. Kadın ekonomide ne kadar güçlü olursa, toplum yaşamına ne kadar katılırsa, ne kadar katkı sağlarsa Türkiye'de ne o kadar zengin olur. O kadar daha ileri gider. Kadınların çalışma hayatındaki yerini düzeltmemiz gerekiyor. Onlara ağır işçilik yerine katılım sağlayabilecekleri, ileriye gidebilecekleri ve her alanda temsil edilebilecekleri bir ortamı bizim en önemli görevlerimizden biri olmalıdır" şeklinde konuştu.

"KADIN MİLLETVEKİLLERİ OLARAK NASİBİMİZİ ALIYORUZ"

Kadın milletvekillerini TBMM'de maruz kaldığı ayrımcılığa da değinen Altıok, "Toplumun her kesiminde olduğu gibi hele ki mevcut iktidarın ötekileştirildiği, hedef gösterdiği, ayrımcılığın doruk yaptığı günlerde kadın milletvekilleri olarak nasibimizi alıyoruz. Örneğin seçildiğimizin ilk günlerinde 'Sus' uyarısını duyanlardan biri olarak net bir şekilde ayrımcılığı yaşadığımı söyleyebilirim. Zaten siyasette kadın olmak sürekli görünür kılınabilmek için yediğiniz dirsek darbelerinin, birilerinin peşinden yol açmak zorunda kalmanızın  en basit örneğini verdim" dedi.
Kadın milletvekillerinin TBMM'de maruz kaldığı ayrımcılıkla ilgili örnek veren CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise, "TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve AKParti'li Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, çok uzun bir süre meclisi, 'Sayın milletvekilleri ve sayın bayanlar' diye açıyorlardı. Yani bizi bir türlü sayın milletvekilleri başlığının altına alamıyorlar. Buna bir kaç yerde ve komisyon çalışmalarında itiraz ettim. Bu itirazlarımın ardından uzun süredir bu ifadelerle meclis açılmıyor. Dik duruşumuzu sürdüremezsek sanırım bu zihniyet yakında kadınlar insan mıdır diye bir panel bile düzenleyebilir" diye konuştu.

HABER: Adil BAĞCI

 
Editör: TE Bilişim