Millet İttifakı Yunusemre Belediye Başkan Adayı Kürşad Mithat Özkan, Yuntdağı’na gerçekleştirdiği ziyarette Yunusemre’nin cevheri Yuntdağı bölgesi için hazırladığı “Yuntdağı Stratejik Kalkınma Programı” kapsamında gerçekleştireceği projeleri tek tek sıraladı. Özkan, “Yuntdağı, önceden hem hayvancılık hem dokumacılık alanında üreten, üretimiyle geçinen köyleriyle bilinirdi. Ancak son dönemlerde Yuntdağı’ndaki mahallelerimiz hızla şehir merkezine göç veriyor. Gerek hayvancılık gerek toprağı işlemek çok zahmetli bir iş. Ancak ürettiğinin karşılığını bulamayan, zarar eden çiftçilerimiz ve onların çocukları şehirlere göç ederek bir asgari ücrete talim etmek zorunda kalıyor. Bu durum hem Yuntdağı’nda yaşayan vatandaşlarımıza hem kentimize hem de ülkemize kaybettiriyor. Bu işi çözmek bu şehrin çocukları olarak bizim görevimiz. Altyapıda eksikler var, yollar da aynı durumda, vatandaşlarımız çile çekiyor. Altyapıdaki eksiklikler giderilir, yol yapılır, parke döşenir. Zaten belediyelerin asli görevleridir bunlar. Ama mevcut göç, işsizlik, ekonomik sıkıntılar bu işler ile çözülmez dedik ve Yuntdağı için bir program hazırladık. Yuntdağı hem doğasıyla hem tarihiyle bir hazine barındırıyor. Kültürel yapısını muhafaza ederek Yuntdağı’nın kalkınması için dört projeden oluşan programımız; tarımdan turizme, temiz enerjiden dokumacılığa kadar Yuntdağı’nı hem Manisa’nın hem de kıyı şeridindeki ilçelerin gözbebeği haline getirecek” dedi.

TARIMA TAM DESTEK
Millet İttifakı Yunusemre Belediye Başkan Adayı Kürşad Mithat Özkan, “Var olan tüm destek projeleri devam ettirileceği gibi, hayvancılık, arıcılık ve fidan desteği Yuntdağı’nın koşullarına uygun olarak planlandı. Toprak analizinden rüzgâr durumuna kadar, hangi ürünün ne kadar verim sağlayacağından hangi ürüne ihtiyaç olduğuna kadar her şey planlı ve programlı uygulanacak. Yalnızca fidanı verip bırakmayacağız, kalkınma programı kapsamında destek alan çiftçimiz yeni bir ürüne geçiyorsa Çiftçi Eğitim Merkezimizde ihtiyacı olan tüm bilgiye erişecek. Aynı zamanda her ihtiyaç duyduğunda da danışabilecek. Bu kadarı da yeterli değil. O nedenle ‘Yuntdağı Stratejik Kalkınma Programı’ kapsamında faaliyet gösteren çiftçimize ‘ürün alım garantisi’ vereceğiz. Böylece ne ekeceğini ne zaman ekeceğini ne kadar ekeceğini, kaç paraya mal edeceğini ve ne kadara satacağını bilen çiftçimiz üretmeye yeniden başlayacak. Hayvancılık kooperatifleri canlanacak. Gençlerimiz asgari ücretle geçim sıkıntısı çekmek yerine ata toprağında ata mesleği çiftçiliği icra edecek. En önemlisi de şehirlere göçü yavaşlatmış ve günlük ekonomi politikalarından sıyrılarak düzenli üretime geçmiş olacağız.”

YUNTDAĞI TURİZME AÇILIYOR
Çiftçinin nefes alması ile göçün yavaşlamasının yeterli olmadığını belirten Millet İttifakı Yunusemre Belediye Başkan Adayı Kürşad Mithat Özkan, “Yuntdağı’nda biliyorsunuz Türkmen Şelalemiz var, henüz gün ışığına çıkarılmış Aigai Antik Kentimiz var. Son yıllarda Türkiye’de yeni yeni gelişmeye başlayan tarım turizmi açısından da üretimin yeniden başlayacağı bir Yuntdağı bulunmaz nimet. Neden sadece çiftçilik ile geçinmeye mahkûm olsun Yuntdağı? Bunun için de Yuntdağı’na özel bir turizm projesi hazırladık. Hem Türkmen Şelalesi gibi doğa tutkunlarını hem Aigai Antik Kenti gibi bölgeye tarihi değeriyle tüm dünyadan turisti, hem de gün geçtikçe yükselen sağlıklı yaşam-sağlıklı beslenme trendi ile yurtiçi ve yurtdışından binlerce insanı kendine çekebilecek bir yer Yuntdağı. Özellikle de tarım turizmi bu projede ağırlık verilen kısım. Çünkü kültür ve doğa turizmi kısa süreli seyahatleri içerirken, tarım turizmi konaklamayı da barındıran bir etkinlik. Tarım turizmi için insanlar geliyor, geldiği köyde konaklıyor, üretim sürecine katkıda bulunuyor ve geldiği bölgeden alışveriş yapıp gidiyor. Ancak konaklama ihtiyacı için öyle kocaman arazileri kapatmıyorsunuz. Çiftçimizin yaşadığı ve bölgenin kültürel dokusunu bozmayacak, yapay olmayan yerlerde konaklıyorlar. Yani Yuntdağı’ndaki vatandaşlarımızın kullanmadığı evleri, böylece turistlerin konaklayacağı tematik otellere dönüşüyor. Yuntdağı mahallelerinde el yapımı ürünlerden ev yapımı gıdalara kadar kendi ürettikleri her şeyi satabilecekleri bir pazar oluşturmuş oluyoruz. Bu proje ile biliyoruz ki Yuntdağı işsizlikle savaşan değil bizzat işverenin kendisi olduğu, göç veren değil göç alan bir bölgemiz olacak” dedi.

YUNTDAĞI DOKUMACILIĞI DÜNYAYA AÇILACAK
Yuntdağı dokumacılığının hayvancılığın durması, ulusal ve uluslararası pazara erişimin sınırlı kalması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Millet İttifakı Yunusemre Belediye Başkan Adayı Kürşad Mithat Özkan,” Yuntdağı dokumacılığının bizim için ayrı bir yeri var. Hem dokuma ve boyama tekniği itibariyle hem de kadınlarımızın istihdamında başlı başına bir meslek olması özelliğiyle yok olmak üzere olan Yuntdağı dokumacılığını yeniden ayağa kaldıracağız. Kadın eğitim merkezlerimizde Yuntdağı dokumacılığı için açılacak kurslarımız ile kadınlarımız yeniden dokumaya başlayacak. Dokuma işi; atölyesi, deseni, tezgâhı ve dokuma ipi ile maliyetli bir iş. Tüm bu gereksinimlerde Yunusemre Belediyesi kadınlarımızı destekleyecek. Tek başına üretim yeterli değil, bu nedenle de dokunan ürünlerin yurtiçi ve yurtdışı pazara satışı için ihtiyaç duyulan her noktada Yunusemre Belediyesi olarak biz her zaman destek için kadınlarımızın yanında olacağız.

ELEKTRİKLERİ KESİLEN YUNTDAĞI’NA TEMİZ ENERJİ SÖZÜ
Millet İttifakı Yunusemre Belediye Başkan Adayı Kürşad Mithat Özkan’ın Yuntdağı ziyareti sırasında elektrik kesintisi yaşandı. Bunun üzerine Millet İttifakı Yunusemre Belediye Başkan Adayı Kürşad Mithat Özkan, “Yaşanan elektrik kesintisi sonucu karanlığa, dışarıdaki soğuk havaya rağmen burada bizi dinlemeye geldiğiniz için öncelikle çok teşekkür ederim. Elektrik bugün kullandığımız her şeyin anahtarı, mahallelerimiz artık bu sıkıntıları yaşamamalı. Biz tüm bu projelerin sorunsuz ilerlemesi için detaylı raporlar hazırladık. Planımızı programımızı yaptık. Yuntdağı Stratejik Kalkınma Programı, çok büyük bir sosyal gelişmeyi planlıyor, ama yalnızca bölgenin ekonomik sorunlarını çözmeye odaklanmıyor. Tüm bu projelerin aksamadan, adım adım ilerlemesi için Yuntdağı’nın altyapısındaki eksiklikleri gidermemiz gerektiğini biliyoruz. Önce altyapı sonra üstyapı sağlam olmalı ki Yuntdağı’nı hızla kalkındırabilelim. Altyapı hazırdaki kanalizasyon, içme suyu şebekelerine mahallelerin bağlantısını yapmak ya da mahallelerin yolunu ana yola bağlamaktan ibaret değildir. O mahallenin geleceğini, gelecekteki gelişmesini, nüfusunu ve ihtiyaçlarını öngörerek altyapı ve üstyapı kapasitesini planlayarak inşa etmektir. Eğer göç vermeyecek, hatta göç alacak olursa nüfus artışı nasıl olacak? Hangi mahallenin mevcut altyapısı yeterli ya da yeterli değil? Tüm bunları hesaplayarak çalışıyoruz ki yeni yaptığımız yolu, yeni döşediğimiz parkeyi kazıp devletin malını israf etmeyelim. Bu doğrultuda da hem Yuntdağı’nın hem de tüm Yunusemre’nin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yeni tesislere ihtiyaç duyulduğunu tespit ettik. Mevcut projelerin hayata geçirilmesi ile artacak bir enerji ihtiyacı zaten var. Bu nedenle güneş ve rüzgâr enerjisi tesislerimiz için Yuntdağı’na öncelik vereceğiz. Bugün de şahit olduk ki mahallelerimiz elektriksiz kalıyor. Yuntdağı’nın doğasına zarar vermeyecek temiz enerji tesislerini bu bölgeye kuracağız. Bunun sözünü veriyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim