Müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi veren yasal düzenleme TBMM’de kabul edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Milliyetçi Hareket Partisi grup başkanvekili Erkan Akçay düzenlemeyi desteklediklerini açıkladı.
 Açıklamasında bir hukuk devletinde esas olan nikâh akdinin hukuk içerisinde gerçekleşmesi olduğuna dikkat çeken MHP’li Akçay “Hukuki çerçeve Medeni Kanun ile belirlenmiştir. Nikâh akdinde esas olan nikâh işleminin alenileşmesi ve kamu görevlisi ile şahitlerin önünde irade beyanı ile işlemin gerçekleştirilerek resmi kayıt altına alınmasıdır.” dedi. Akçay müftülerin de resmi nikâh işlemlerini Medeni Kanuna göre yapacağına dikkat çekti.
 “Laiklik ve hukuk devletleri ilkeleri açısından olumsuz bir tarafı yok”
Müftülere nikâh yetkisinin verilmesinin hukuk devleti, laiklik, kamu yönetimi ve meşruiyet açısından olumsuz bir tarafı bulunmadığının altını çizen MHP’li Akçay “Bu yetkinin verildiği müftüler Türkiye Cumhuriyeti’nin kararnameyle göreve atanan ve yemin ederek göreve başlayan nitelikli kamu personelidir. Nikâhı kıyacak olan devlet memurudur. Unutulmamalıdır ki, bu yetki resmi nikâhı kıyma yetkisidir ve ilgililer bu konudaki mer’i icapları yerine getirecektir. Kuşkusuz sistem denetlenecektir.
  Bu düzenleme laik devlet ilkesi doğrultusunda yapılmaktadır. Laik hukuk sisteminde esas olan, bir işlemin hangi görevli tarafından hangi kurallara göre yapıldığıdır. Türk Medeni Kanunu'na göre devletin yetkilendirilmiş resmi görevlileri aracılığıyla kıyıldığı sürece ortada laikliğe aykırı bir durum yoktur. Müftülük görevlileri de birer devlet memuru olarak resmi nikâh akdini kıyabilirler.” dedi.
  “Kadın ve çocukların hakları hukuk garantisine alınmaktadır”
MHP’li Akçay açıklamasına şöyle devam etti: “Yapılan düzenlemeyle çocuk evliliklerine, çok eşliliğe ve evliliklerde kadınlara hukuki bir korumanın tesis edilmesi imkânını ortadan kaldıran kayıtdışı nikâh uygulamasının son bulması hedeflenmektedir. Düzenlemenin bir diğer olumlu neticesi de kırsal kesimde resmi nikâh oranını arttıracak olmasıdır. Böylece kayıtdışı imam nikâhı üzerinden yapılan istismarların da önüne geçilecektir. Özellikle bazı vatandaşlarımızın resmi nikâh kıymadan belli bir süre dini nikâh üzerinden evliliklerini sürdürdükleri bilinmektedir. Bu durum aile kurumu üzerinden kadın ve çocuklar üzerinde istismara sebep olmakta ve hukuki sorunlar çıkarmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde resmi nikâhı hâkim kılmamız gerekmektedir. Düzenleme ülkemizdeki resmi nikâhı arttıracaktır. Diğer önemli bir husus da burada bir ihtiyariliğin olmasıdır. İsteyen belediyeye, isteyen müftülüğe giderek resmi nikâhını kıydıracaktır.”
  “Papazlara resmi nikâh yetkisi verilemez”
Düzenlemeye ilişkin “papazların da resmi nikâh kıyma yetkisi isteyebileceğine ilişkin eleştirileri değerlendiren MHP’li Akçay “Bu iddia haksız ve yersizdir. Bir hukuk devletinde esas olan nikâhı kıyan görevlinin devlet memuru olmasıdır. Papazlar, hahamlar devlet memuru mu ki onlara bu yetki verilebilsin! Onlara bu yetki verilirse işte o zaman hukuk devleti ve laiklik ilkesine aykırı bir tutum ortaya çıkar.”
 
 

Editör: TE Bilişim