CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Milletvekili Mazlum Nurlu ile birlikte Manisa'daki askeri birliklerdeki yemekten zehirlenmeleri TBMM'nin gündemine taşıdı. CHP'li Özel ile Nurlu, hem Manisa'daki hem de Türkiye'deki askeri birliklerdeki yemek hizmetlerinin güvenliğinin olup olmadığının araştırılması için, TBMM'de araştırma komisyonunu kurulması için meclise önerge verdi.
Yazılı açıklama yapan CHP'li Özel, askeri birliklerde yaşanan bu durumun ihmal edilemeyecek kadar ciddi olduğunun altını çizdi. Askeri birliklerde yemek hizmetlerinin büyük bir kısmının malzemelerin dışarıdan satın alınarak birliklerin içinde yapıldığını belirten Özel, "Yapılan çalışmada askeri birliklere yemek hizmetinin, malzemeleri dışarıdan satın alınarak kendilerince yapıldığı; malzemelerin merkezi bir birim tarafından alınıp, birliklere dağıtıldığı ve yemeklerin birlikteki askerler tarafından bu malzemeler kullanılarak yapıldığı; yemeğin dışarıda bir başka birlikte yapılarak, pişmiş halde gönderilip dağıtıldığı; yemeğin dışarıda ihaleyi kazanmış şirketin yemek fabrikasında yapılıp, birliğe getirilerek askerlere dağıtıldığı; malzemenin silahlı kuvvetler tarafından temin edilip birliğe yollanıp, birlikte daha önceden ihaleyi kazanmış firma tarafından sadece pişirme ve dağıtma işlemlerinin yapıldığı; malzeme satın almasının merkezi yapılıp, birliğe malzemenin merkezden yollandığı ancak pişirme işleminin taşeron tarafından yapıldığı gibi en az 6 farklı şekilde sunulduğu anlaşılmaktadır" dedi.
"BU OLAY ASKERLERİMİZİN CAN GÜVENLİĞİNİN OLMADIĞINI GÖSTERMEKTEDİR"
Askeri birliklerinde verilen yemek hizmetlerinin uzmanlar tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra askerlere ulaştırılması gerektiğini söyleyen Özel, "Bu durumda yemek hizmetinin dışarıdan satın alınması halinde sözleşme ve şartname hükümlerine göre, birliklerin kendi imkanları ile yapılması halinde de yine gerekli iç kontrol ve denetim süreçlerinin sağlıklı olarak yapılması gerekmektedir. İster dışarıdan satın alınsın, isterse iç imkanlarla yapılsın, askeri personele yemek sağlama hizmetlerinde gerekli dikkat ve özenin gösterilmediği açıkça ortadadır. Toplu zehirlenme şeklinde ortaya çıkan bu olay askerlerimizin can güvenliğinin olmadığını göstermektedir" dedi.
"YEMEK HİZMETLERİNİN GÜVENLİĞİ TÜM YÖNLERİYLE ARAŞTIRILMALI" 
Manisa'daki olayın ülkenin diğer birliklerinde de yaşanabilme ihtimali sebebiyle gerekli araştırmanın yapılması konusunda CHP Manisa Mazlum Nurlu ile birlikte TBMM'ye teklif verdiklerini dile getiren Özel, "Yaşanan zehirlenme ve ölüm olayı başta olmak üzere askeri birliklere verilen yemek hizmetlerinin güvenliğinin tüm yönleriyle araştırılarak sorunların ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını istedik" dedi.
 

Editör: TE Bilişim