İşte Abdulkadir Selvi’nin 'Binali Yıldırım ikna edildi mi?' başlıklı yazısının tamamı:
‘BİNALİ Yıldırım’ın adaylığı konusunda birkaç pürüz vardı, gideriliyor. Arjantin dönüşü İstanbul adaylığı açıklanacak.’
Bu sözler AK Parti’nin etkili bir yöneticisine ait. Yerel seçimlerde Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olup olmayacağı önemli bir konu olduğu için en sonda vereceğim bilgiyi en başta paylaşayım istedim.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Latin Amerika gezisi dönüşünde 21 ilin belediye başkan adayı açıklanacak. Erdoğan, “MHP ile karşılıklı jestler olacak” dediği için bu sayı değişecek.
İttifak görüşmelerinden de farklı bilgiler geliyor. Son gelen istihbarata göre Osmaniye, Isparta ve Manisa MHP’ye bırakılmış ancak Mersin ve Adana henüz netleşmemiş. Ama dün itibarıyla bir de Hatay’ın durumu gündeme geldi. AK Parti Hatay’da yeni bir isim olarak il başkanı İbrahim Güler’i aday gösterdi. İttifak görüşmelerini yürüten Mehmet Özhaseki ile Sadir Durmaz’ın Hatay’ı da gündeme almaları yönünde talepler var. AK Partililer, Hatay’da seçimlere cumhur ittifakı olarak girilirse kazanacakları görüşündeler.
CHP-İYİ PARTİ İTTİFAKINDA SON DURUM
Biliyorsunuz, bir de CHP ile İYİ Parti arasında ittifak görüşmeleri yürütülüyor. Kılıçdaroğlu ile Akşener önümüzdeki hafta başında bir araya gelecekler. CHP-İYİ Parti ittifakı için sadece ortada olan illeri içine alan “butik bir ittifak” yorumu yapılıyordu. İki lider isimler üzerinde konuşmadı ama Koray Aydın ile Seyit Torunbir süredir çalışma yapıyorlar. Önümüzdeki hafta, başta Mansur Yavaş’ın durumu olmak üzere Kılıçdaroğlu ile Akşener isimleri konuşacaklar. “Meral Hanım İstanbul ve İzmir’i CHP’ye bıraktı ama Ankara konusundaki ısrarı sürüyor”deniliyor. CHP ile İYİ Parti arasındaki ittifak görüşmesinde karışık bilgiler gelmeye başladı. Bu arada Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu,ittifak değil “dirsek teması” yapacaklarını açıkladı.
CHP-HDP TABAN İTTİFAKI
Ancak bu dirsek temasının HDP’yle kurulup kurulmayacağı belli değil. HDP her ilde aday çıkarıyor. İstanbul’da ise Esenyurt üzerinde durdukları söyleniyor. HDP için şöyle bir formülden söz ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde CHP’yi destekleyip Esenyurt’ta ise CHP’nin katkısını elde etmek. HDP’liler Cumhurbaşkanlığı seçiminde Muharrem İnce’ye, milletvekili seçiminde ise partilerine oy vermişlerdi. CHP’liler de Cumhurbaşkanlığı seçiminde İnce’yi desteklerken, milletvekili seçiminde barajı aşması için HDP’ye oy vermişlerdi. HDP yüzde 12.7 oy alırken Selahattin Demirtaş’a yüzde 7.2 oranında oy çıkmıştı. Millet ittifakına yüzde 35.9 oranında oy çıkarken Muharrem İnce yüzde 36.9’u almış, CHP ise yüzde 26.4’te kalmıştı. İstanbul’da CHP ile HDP arasında tabanda “al-ver” ilişkisinin yaşandığı görülüyor. Bu kez de CHP ile HDP arasında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilçe belediye başkanlığında “taban ittifakı”yapılabilir.
YEMEKTE İKNA ETTİ
Bu arada yazının başına dönecek olursak, Binali Yıldırım’ın adaylığı konusunda, pazartesi ve salı günü önemli gelişmelere sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grup toplantısından sonra Meclis Başkanı 
Binali Yıldırım’ı ziyaret etti. Öğle yemeği 
yiyip 1 saat baş başa görüştüler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Binali Yıldırım’ın kaygılarını gidermeye çalıştığı söyleniyor. Binali Bey’in sadece protokol konusunda değil, il başkanlığı, belediye meclis üyelerinin belirlenmesi ve ilçe belediye başkan adayları konusunda talepleri vardı. Protokol sorununu çözmek için Binali Bey’in seçimlerden sonra aynı zamanda başkan yardımcısı olarak atanacağı, il başkanlığı konusunun ise soğumaya bırakılacağı söyleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce Binali Bey’le Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bir görüşmesi oldu. Ama pazartesi günü de kabinedeki bazı bakanlar Binali Bey’i ziyaret ederek adaylık konusunda ikna etmeye çalıştılar.
Bu temasların etkili olduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret jestinin ise Binali Yıldırım’ı ikna ettiği söyleniyor. AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayının Binali Yıldırım olduğunu söyleyebiliriz.
Editör: TE Bilişim