Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'da darbe girişimine karşı toplanan halka seslendi. FETÖ mensubu askerlerin darbe girişiminin, meydanlara çıkan halkın sayesinde engellendiğini belirten Erdoğan, "Hamd olsun bu girişim bekledikleri gibi sonuçlanmadı. Çünkü biz şuna inanmıştık: Kaderin üstünde bir kader vardır. Güçlü olan haklı değil, haklı olan güçlüdür demiştik" dedi. ABD'ye de çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in iade edilmesini istedi.
Vatandaşların sık sık darbecilere karşı slogan atarken kullandıkları, "İdam isteriz" ifadelerine de yanıt veren Cumhurbaşkanı, "Her talebin değerlendirilmesi demokratik ülkelerde bir haktır. Bunlar parlamento çatısı altında değerlendirilir" diye konuştu.
Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
Biliyorum ki Türkiye'nin şu anda dört bir yanı bu heyecanı sizlerle beraber yaşıyor. Bu ülke, paralel devlet yapılanmasından çok çekti. Tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet olan bu yapıdan çok çekti.
"Pensilvanya'daki zatı artık Türkiye'ye teslim edin"
Bu milleti yurt dışından, Amerika'sından Avrupa ülkelerine varıncaya kadar her yerden bu ülkeyi, bu devleti yalan yanlış, asparagas haberlerle adeta şikayet ettiler. Şimdi ben buradan Amerika'ya sesleniyorum, Sayın Başkan'a sesleniyorum: Sayın Başkan, Pensilvanya'daki 400 dönüm arazi içinde olan bu zatı bize verin demiştim. Bunların darbe girişiminde olduğunu size söylemiştim ama dinletemedim. Bu darbe girişiminden sonra tekrar sesleniyorum: Pensilvanya'daki bu zatı artık Türkiye'ye teslim edin.
Eğer biz stratejik ortaksak o zaman ortağınızın bu talebini lütfen yerine getirin diyorum. Siz bizden hangi teröristi istediyseniz biz size teslim ettik. Artık terör listemizin içinde olan bu zatı da bize teslim edin diyoruz.
Hamd olsun bu girişim bekledikleri gibi sonuçlanmadı. Çünkü biz şuna inanmıştık: Kaderin üstünde bir kader vardır. Güçlü olan haklı değil, haklı olan güçlüdür demiştik.
Hiç endişeniz olmasın, biz sadece Allah'ın huzurunda rükuya eğiliriz. Başkalarının önünde eğilmek bize yakışmaz. Bütün bu operasyonlarda ne yazık ki polislerimizden şehitlerimiz oldu, sivillerimizden şehitlerimiz oldu. Ben tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımız var. Yaralılarımıza da Allah'tan şifa diliyorum. O arkadaşlarımızdan şehit olanlar oldu.

"Bunlar Silahlı Kuvvetler içinde bir ur"
Bu süreç içerisinde gerçekten bu olaylar Silahlı kuvvetlerimizin içinde bir azınlığın yapmış olduğu eylemlerdir. Yoksa, Silahlı kuvvetlerin kendisinin değil. Çünkü silahlı kuvvetlerimizin içinde bunlar bir urdur. Şimdi bu ur temizleniyor. Silahlı kuvvetlerimiz kendine yakışır bir noktaya doğru gidecek. Bu arada yargıya da çok teşekkür ediyorum. Yargı, ülkemizin dört bir yanında. Makamlarına, mevkilerine, rütbelerine bakmadan kim olursa olsun, emniyet teşkilatıyla el ele vermek suretiyle bunları toplayarak tutuklama kararını verdiler ve bunları tutukladılar.
Darbeciler için idam istemi
Her talebin değerlendirilmesi demokratik ülkelerde bir haktır. Bunlar parlamento çatısı altında değerlendirilir. Bunun için bir yerlerden izin almaya gerek yok fakat şu anda biliyorsunuz bu yapı İstikbal Savaşı'nın mücadelesini vermiş olan TBMM'yi de bombaladı. Ve bugün bu yapı, bu bombaladıkları yapı artık Parlamento çalışmalarının duracağını sanıyordu. Parlamento bugün bir araya geldi ve her siyasi parti bir ortak bildiri yayınladılar.
TBMM'deki ortak bildiriye destek
Ortak bildiri aynı zamanda bizim de bildirimizdir. Biz de bu bildirinin altına imzamızı koyarız. Bu birliğe, beraberliğe her zaman ihtiyacımız var. Bunu yaptığımız anda bizim aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Onlar isteseler de istemeseler de Allah nurunu tamamlayacaktır.
"Sizin meydanları çıkışınız her şeyi altüst etti"
Bütün mesele ne biliyor musunuz? Sizin ilk andan itibaren millet olarak meydanlara çıkışınız var ya, o çıkışınız her şeyi altüst etmiştir. Diyorum ki, merhamet yok. Gerek başbakanımız, gerek hükümetimiz, gerek devletimizin tüm kurumları çalışmalarını sürdürüyor. Alınan birçok general, albaylar var. Ben buradan bir şeyi sizlere hatırlatmak istiyorum: Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri ile milletimizi karşı karşıya getirmek isteyen dış güçler olabilir. İçeriden takviyeli güçler olabilir. Sakın bu oyunlara gelmeyelim. Eninde sonunda bu Silahlı Kuvvetler bizimdir. Bu Silahlı Kuvvetler paralel yapının değildir. Bu kardeşiniz de, Anayasa'nın hükmü gereğince Silahlı Kuvvetlerin başkomutanıdır.
Ben şu anda karşımda Türkiye'nin bir özetini görüyorum. Bu özet sizsiniz. Hamd olsun, şu anda yargısıyla, polisiyle, askerimizin o dürüst olan kesimiyle, yönetim kurumlarıyla el ele birlikte, beraber aydınlık geleceğe yürüyoruz
Şu anda binlerce yargı mensubu açığa alındı. HSYK'dan beş tanesi açığa alındı. AYM'den iki tanesi aynı şekilde. Şu anda yargı gerçekten kararlarını süratli bir şekilde veriyor. İnşallah yarınlara birlik, beraberlik ve güçlü bir şekilde yürüyeceğiz.
Editör: TE Bilişim