CHP’li Milletvekilleri, içtüzük değişikliğini protesto etmek için Meclis’ten ayrılmama kararı aldı. AKP-MHP mutabakatında oluşturulan 18 maddelik iç tüzük değişikliği teklifinin 14 maddesi üzerine görüşmeler tamamlandı.
TBMM İçtüzük değişiklik teklifinin 14’üncü maddesi kabul edildikten sonra görüşmelere bir sonraki gün devam etmek üzere birleşim sona erdi. Bu sırada söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçtüzük değişikliği ile muhalefetin sesinin kısıldığını ifade ederek, buna karşı barışçıl bir eylem yapacaklarını ve Meclis Genel Kurulu’nu terk etmeyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP’lileri eylemi bırakmak için ikna etmeye çalıştı.
Ancak CHP’liler kararlı olduğu ifade etti. Bunun üzerine AK Parti, HDP ve MHP’li milletvekilleri Genel Kurul salonunu terkederken CHP’liler salonda kaldı.
Salonun boşalmasının ardından CHP’liler beraberinde getirdiği ses sistemini kurdu. Eylem sürerken Meclis polisi, gazetecileri salondan çıkardı. Gece boyunca sosyal medyadan yayın yapan CHP’liler eylemlerine devam ediyorlar.
"TÜZÜK DEĞİŞMEDEN BİLE MİLLETVEKİLLERİNİN KONUŞMA HAKKINI ELİNDEN ALDILAR"
CHP’li vekiller içtüzük değişikliğini protesto etmek için Meclis’i terk etmeme kararı aldı. Genel kurulun kapanmasının ardından mikrofonlar kapandı, ışıklar söndürüldü. Ancak CHP’li milletvekilleri getirdikleri ses sistemiyle ve telefon ışıklarıyla bunun üstesinden geldi.
 CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel CHP’nin sabaha kadar Meclis’ten ayrılmama kararı aldığını duyurdu. CHP’li Özel Tüzük değişmeden bile milletvekillerinin konuşma hakkının elinden alındığını vurgularken, CHP’den iç tüzük üzerine konuşmak isteyen 55 milletvekilinin 21’e indirildiğini paylaştı.
Yaşananlarla ilgili olarak CHP’li Özel “Tüzük değişmeden bile milletvekillerinin konuşma hakkını elinden aldılar. İç tüzüğün neler getirdiğini anlatmak, muhalefetin sesinin nasıl kesildiğini vurgulamak üzere CHP olarak Meclis’ten ayrılmama ve konuşturmadıkları bütün milletvekillerimizi teker teker süresiz olarak konuşturma kararı aldık. Söz sırasını konuşmayan arkadaşlarımız arasından kura ile belirliyoruz. Parlamentoda demokrasi nöbetindeyiz. Bu iç tüzük değişikliğinin neler getireceğini kamuoyuna sunmak istiyoruz” yorumunda bulundu.
''MUHALEFETİN KONUŞMA HAKKINI GASP EDENLERE KARŞI DİRENİYORUZ''
Meclis’in aydınlatmalarını düşürdüklerini dile getiren CHP’li Özel, kendi ışıklandırmalarının ve mikrofon sistemlerinin de açık olduğunu paylaştı. CHP’liler, dün saat 14.00’de başlayan eylemelerini Genel Kurul çalışmalarına kadar sürdürdüler.

 

Editör: TE Bilişim