Sabuncubeli Tüneli’nin vatandaş için değil, rantiye sınıfını zengin etmek için yapıldığını ileri süren Bozyaka, ücretsiz olarak açılışı yapılan tünelin, seçim sonrasında ücretli hale getirileceğine dikkati çekti. Bozyaka ayrıca, seçim dolayısıyla tünelin ücretsiz olarak açıldığını belirtti.
CHP olarak Sabuncubeli Tüneli’ne karşı olmadıklarını belirten Bozyaka, usulsüzlüğe,  yolsuzluğa, haksızlığa ve beceriksizliğe karşı olduklarını söyledi. Sabuncubeli Tüneli’yle ilgili jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin gönderdiği raporu paylaşan Bozyaka, “Sabuncubeli Tüneli Projesi 3 yıl olarak belirlendi. Ancak 8 yılda bitirilebildi. Proje keşif bedeli maliyeti 150 milyon lira olarak öngörüldü. 2018 yılı itibariyle gerçekleşen maliyeti ise 500 milyon lira. Proje, kamu kaynaklarıyla öngörülen maliyetlerin yaklaşık 3,5 katına mal oldu. Vatandaşın 350 milyon lirası bu projeyle birlikte heba edildi. Peki, neden?  Böyle olması bazı kişilerin işine geldi” dedi.
Tünel güzergâhına yönelik yeterli mühendislik proje etütlerinin yapılmadan işe başlandığını ifade eden Bozyaka, “ Eksik yapılan araştırmalar, yanış tünel güzergâhı seçilmesine neden olmuş ve sorunlu bir proje ortaya çıkmıştır. Yeterli jeolojik inceleme yapılmamasından dolayı tünelin Manisa’ya çıkışı eski heyelan bölgesine denk gelmiştir. Bu sebeple yapılan hazırlık kazıları sırasında kaymalar meydana gelmiştir. Tünel kazı destekleme çalışmaları sırasında karşılaşılan yer altı suyu taşıyan kum, çakıl mercekleri tünel kazı maliyetlerinin artmasına imalat süresinin de uzamasına neden olmuştur. Yüklenici hızı artırıp maliyeti düşürmek için imalat kalitesinden taviz vermiştir. Bu yüzden de tünelde bazı deformasyonlar ortaya çıkmıştır. Deformasyonların durdurulması için de ciddi zaman ve para harcanmak zorunda kalınmıştır” dedi.
 “İlk projeler yetersiz kaldığı için yeniden projelendirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır” diyen Bozyaka, “Yaklaşık 4 yıllık bir zaman kaybıyla ciddi ek maliyetlerle projeye başlanılabilmiştir.  Yap, işlet, devret modeliyle ihale edilen işin hele bir başlayalım mantığıyla yetersiz projeler sonucu bu işin yüklenicisi de iflas etmiş ve işi tamamlayamamıştır. Yeni bir yükleniciyle kamu kaynaklarıyla iş ancak 2018 yılında bitirilebilmiştir” diye konuştu.
Bozyaka, halkın vergilerinin boşa harcandığını belirtip, “Yine birileri zengin edildi. Ulaştırma Bakanı Başbakan için şöyle diyor. Ferhat nasıl aşkı için dağları deldiyse sayın başbakan da vatandaşı için dağları deldi. O iş öyle değil sayın bakan. Ferhat aşkı için dağları deldi, doların yeşili için dağları delmedi. Bu projede, rant, beceriksizlik, rantiye sınıfının zenginleşmesi, tüyü bitmemiş yetimin hakkının heba edilmesi var. Bu projede aşk falan yok. Bu projede sadece doların yeşiline olan duygusallık var” ifadelerini kullandı. 
Türkiye’nin mevcut ekonomik koşulları göz önüne alındığında, bilimden uzak popilist politikalarla hazırlanmış projelerin ülkeye getirdiği yüklerin ortada olduğunu söyleyen Bozyaka son olarak şunları söyledi: “Başbakan diyor ki; AK Parti ne yaptıysa CHP yıkacakmış. Yalan. CHP maliyetinin 3-5 katına yapılan Sabuncu Beli Tüneli’ni gelecek nesillere ibret olsun diye yüzyıllarca koruyacak. Gösterecek, burada 3,5 katı maliyetle böyle bir yol yapıldı diye.”

Editör: TE Bilişim