Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer; “Cezaevlerinde tutuklu bulunan her insan devletin sorumluluğu altındadır. Kişinin cezaevinde intihar etmesi gibi bir duruma mahal verilebilmesi bile uygulamada bir eksiklik olduğuna işarettir. İntihar ettiği iddia edilen tutukluların ailelerinin kuşkuları var. Kuşkuları gidermek amacıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a intihar ettiği iddia edilen tutukluların hangi gerekçeyle tutukluluklarının devam ettiğini ve otopsilerin kim tarafından nerede yapıldığını sordum! Özellikle intihar ettiği iddia edilen tutuklu ailelerinin yakınlarının içini rahatlatmak için bende Adalet Bakanının vereceği cevabı bekliyorum. Umarım üstü kapatılmaya çalışılmaz! Bu, üzeri kapatılacak bir konu değil nereden bakarsanız bakın “insan haklarının açıkça ihlali!” anlamına gelmektedir. Cezaevindeki vatandaşını koruyamayan bir mekanizma ile karşı karşıyayız! Eğer ölümlerde şaibe yoksa tabi!” diyerek soru işaretlerinin giderilmesi için bakanlığın açıklama yapması gerektiğini de söyledi. 

CHP’li Biçer; 15 Temmuz sonrasından bugüne kadar her cezaevi ve tutukluluk gerekçeleri ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç intihar vakası gerçekleşti? Cezaevinde intihar eden isimlerden kaç tanesi FETÖ soruşturması kapmasında tutuklu bulunmaktaydı? Cezaevlerinde tutuklu bulunan ve FETÖ ile ilgili önemli bilgilere sahip olduğu iddia edildiği basına yansıyan isimlerden intihar edenler kimlerdi? Bilmek istiyoruz. Bunu açıklamak hükümetin görevidir.” diyerek bu ölümlerin artmasından endişe duyduğunu ifade etti. 

Ayrıca Dr. Biçer; “15 Temmuzdan sonra intihar ettiği iddia edilen tutuklular hangi cezaevlerinde intihar etti? İntihar ettiği iddia edilen tutukluların FETÖ soruşturması kapsamında yargılandığı özel dosyaları var mıydı? Bu soruların hepsinin insan hakları için, adalet için, ülkenin bekası için cevap bulması gerekiyor.” diyerek iktidara yüklendi. 

Ayrıca 15 Temmuz sonrası cezaevinde intihar ettiği iddia edilen tutukluların ön ve kapsamlı otopsilerini kimlerin yaptığını ve nerelerde yapıldığını da Bakan Bozdağ’a soran Biçer, “Otopsiyi yapan isimlerin tek tek belirtilmesi gerekiyor! Kim, hangi tutuklunun otopsisini nerde yaptı? Bakanlığın ve yetkililerin bir ihmali yoksa eğer buna cevap gelecektir!” dedi.
Editör: TE Bilişim